Website – Oeuvrecatalogus Piet Mondriaan

In 1998 verscheen Piet Mondrian: catalogue raisonné, hét standaardwerk van Robert Welsh en Joop Joosten over de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar. Sinds 7 maart – de geboortedatum van Mondriaan (1872-1944) – is er nu een online oeuvrecatalogus van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD).

Mondriaans complete oeuvre is hiermee voor het eerst digitaal beschikbaar voor een groot publiek. Daarbij zijn ook de 30 recent aan Mondriaan toegeschreven werken, waaronder abstracte schilderijen waarvan het bestaan tot nu toe alleen werd vermoed. Daarnaast zijn er verschillende naturalistische werken van Mondriaan (her)ontdekt, waaronder het olieverfschilderij van de Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht (circa 1903), dat het Rijksmuseum Amsterdam in 2005 verwierf.

De digitale catalogus bevat een schat aan nieuwe gegevens over tentoonstellingen, veilingen, herkomst en literatuur en wordt doorlopend geactualiseerd. Van ruim driekwart van de werken is een kleurenafbeelding opgenomen. Bezoekers kunnen op de site speuren op jaar, onderwerp, techniek en formaat.

 

Delen