Week van De Nieuwe GGZ

Van 14 tot en met 20 maart vindt de ‘Week van De Nieuwe GGZ’ plaats. Die week staat in het teken van de menselijke maat. Onder andere met het symposium ‘HART voor de GGZ’ en het congres ‘De Nieuwe GGZ’. Ook presenteert psychiater Remke van Staveren haar boek ‘HART voor de GGZ’. De Week van De Nieuwe GGZ is een initiatief van ‘De Nieuwe GGZ’.

De beweging ‘De Nieuwe GGZ’ vraagt met de speciale week aandacht voor het terugbrengen van de menselijke maat in de geestelijke gezondheidszorg. Gedurende de week worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder het congres De Nieuwe GGZ, dat inmiddels is volgeboekt.

Symposium ‘HART voor de GGZ’
Op 15 maart vindt bij VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener voor zorgprofessionals, in Utrecht het symposium ‘HART voor de GGZ’ plaats. Het symposium wordt georganiseerd door psychiater en initiatiefneemster Remke van Staveren, Uitgeverij De Tijdstroom, Compassion for Care en VvAA. Volgens de organisatoren staat de bezieling voor het vak en de compassie voor de patiënt of cliënt onder druk. Zorgverleners willen goede en menswaardige zorg blijven bieden. “We willen met HART voor de GGZ werken”, zegt Remke van Staveren. “De zorg begint bij ons zorgverleners, in relatie tot onze patiënten of cliënten. We moeten van ‘hoe dan?’ naar ‘doe dan!’ Met dit symposium inspireren we zorgverleners om de zorg te blijven geven zoals zij die zelf ook willen ontvangen.”

Tijdens het symposium komen verschillende sprekers aan bod, onder wie:

  • Salmaan Sana, medeoprichter van Compassion for Care en consultant in de zorg bij Better Future.
  • Remke van Staveren, psychiater en ambassadeur voor Compassion for Care.
  • Rokus Loopik, van oorsprong sociaalpsychiatrisch verpleegkundige en teamleider in de bemoeizorg.
  • René Diekstra, hoogleraar psychologie, lector Jeugd en Opvoeding aan de Haagse Hogeschool en deeltijdhoogleraar aan University College Roosevelt in Middelburg.
  • Jim van Os, hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht.
  • Nanette Waterhout, ervaringsdeskundige bij GGZ Noord Holland Noord en ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma.
  • Masja Schakenbos, kinder- en jeugdpsychologe en psychotherapeute.
  • Mirjam Schleijpen, van oorsprong psychologe, directeur GGNet.
  • Carin van der Meij, ondersteuner cliëntenraad GGNet.
  • Ernst Bohlmeijer, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente.

Boekpresentatie HART voor de GGZ
Ook presenteert psychiater Remke van Staveren tijdens het symposium op 15 maart haar boek HART voor de GGZ.

Over ‘De Week van De Nieuwe GGZ’
De week van De Nieuwe GGZ is een initiatief van De Nieuwe GGZ. De beweging wil het zorgaanbod beter afstemmen op de behoeften van mensen met psychische klachten en deze effectiever en meer integraal organiseren. Het pamflet van de beweging is sinds de lancering in oktober ondertekend door honderden bestuurders, hoogleraren, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en vertegenwoordigers van zorgverzekeraars.

De Nieuwe GGZ is een initiatief van Jim van Os, Philippe Delespaul (hoogleraren van de Universiteit Maastricht), Michael Milo, Frank Schalken (E-hulp) en Wilma Boevink (expert ervaringsdeskundigheid).

Delen