‘Weer onnodig sterfgeval VUmc’

Bij de longafdeling van het VUmc is vorig jaar maart vermoedelijk nog een patiënt onnodig overleden door een foute inschatting van de medische staf.  Dat schrijft De Telegraaf op basis van een interne brief die bij de redactie terecht is gekomen.

 

 

De brief gaat over de casus van een longpatiënt die ondanks zijn slechte fysieke gezondheid overgeplaatst wordt naar een ander ziekenhuis. Ook na het optreden van complicaties onderweg naar de ambulance wordt niet overwogen de overplaatsing af te stoppen, waarna de man tijdens het transport overlijdt. In de brief geeft de betrokken arts toe dat de overplaatsing niet door had mogen gaan vanwege de broze gezondheid van de man.

Door conflicten en slechte communicatie zou er bij de longafdeling van het VUmc nual sprake zijn van 9 onnodige sterfgevallen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de gevallen. Voormalig afdelingshoofd Paul Postmus sloeg eerder dit jaar al alarm over de patiëntenveiligheid in het VUmc, waarna hij op non-actief werd gezet. Het VUmc staat al enkele maanden onder verscherpt toezicht vanwege conflicten op de longafdeling.

 

Delen