Wendele Osterthun (1982 – 2019)

afscheid / “Zij bond mensen snel aan zich” 

Afgelopen 8 augustus overleed huisarts Wendele Osterthun op 37-jarige leeftijd. Doodsoorzaak was koolmonoxidevergiftiging door een kapotte geiser in haar woning. “Zij bond mensen snel aan zich.” 

De weg die Wendele Osterthun aflegt naar de huisartspraktijk loopt via Rome. Na de middelbare school in Doorn studeert zij een jaar lang Italiaanse taal en cultuur in die stad. Hierna doet zij er Scienze Biologiche aan Universiteit La Sapienza. Na een jaar slaagt zij, op basis van haar verworven medische kennis en na vele mondelinge tentamens in het Italiaans, voor de zware toelatingstest van de studie Medicina e Chirurgia.  

Tijdens de vier succesvolle jaren geneeskundestudie in Rome, ontwikkelt zij een blijvende band met het land en diverse inwoners. Wendele keert terug naar Nederland om in Utrecht de vierjarige master in geneeskunde SUMMA te volgen. In 2009 legt ze haar artsenexamen met goed gevolg af en rondt daarna de huisartsopleiding AMC/Universiteit van Amsterdam af. 

Tijdens de opleiding raakt Wendele Osterthun bevriend met medestudenten Ingrid Mensink en Emilie de Boer. Wat de vriendinnen direct opviel, waren de intelligentie en het analytisch denkvermogen van Wendele Osterthun. De Boer: “Ze kwam charmant verstrooid over. Verscheen vaak iets te laat op het opleidingsinstituut met haren in de war en zat tijdens een les schijnbaar afwezig wat te kleuren op papier. Om vervolgens opeens moeiteloos scherp weer in te haken bij het onderwerp.” Daarbij kon zij volgens Mensink zaken kraakhelder en direct verwoorden, ‘ook later in de praktijk bij patiënten en bij artsen onderling’. 

‘Zij kon zaken kraakhelder en direct verwoorden’

Als huisarts werkt Osterthun bij Praktijk Ruiter in Heemskerk en Praktijk van Dorst in Laren. Zij is daar, zoals ook blijkt uit de vele reacties na haar overlijden, zeer geliefd. Mensink: “Ze bond mensen al snel aan zich. Wendele was geen huisarts die alleen de klacht behandelde of een ingreepje deed, ze zocht bij mensen naar de diepere lagen en dat werd gewaardeerd. Niet dat ze alternatieve geneeskunde beoefende, maar ze keek wel met een holistische blik en deed bijvoorbeeld zelf veel aan yoga.” De Boer: “Ze vertelde ons weleens over haar dromen over het beginnen van een gezondheidsretraite, natuurlijk in Italië.”  

Wendele Osterthun is ook actief op verschillende huisartsenposten in de regio Amsterdam en maakt met onder anderen Ingrid Mensink en Emilie de Boer deel uit van een intervisiegroep. 

Begin 2019 begint zij bij Huisartsenpraktijken in Bussum en in Diemen en tot vlak voor haar overlijden is zij tevens regiearts op de huisartsenpost in Beverwijk. 

De noodlottige gebeurtenis in haar woning maakt een einde aan het onvoltooide leven van een geliefde arts. Ze stond bekend om haar empathische en oprechte streven om patiënten hun ziekte te laten begrijpen. Volgens Mensink en De Boer was ze ‘benaderbaar, lief en zorgzaam met een drive om het anders te doen door accenten te leggen op preventieve gezondheidszorg. Aan haar advies had je echt iets’.  

Delen