Wereld naast de spreekkamer

Gynaecoloog en directeur medische zaken van Reinier de Graaf Gasthuis Carina Hilders is eind 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar medisch management en leiderschap. Een functie die naadloos aansluit bij eerdere projecten, zoals het onlangs afgeronde project Medisch Specialist 2015 waarvan Hilders voorzitter was. “Fantastisch om wetenschappelijke onderbouwing te geven aan ideeën die we de afgelopen jaren hebben gevormd.”

Tekst: Anouk Brinkman | Phil Nijhuis/DB

Carina Hilders heeft naast haar vakinhoudelijke werk in het Reinier de Graaf Gasthuis in Zuid-Holland een droom gevonden die groter is dan zijzelf. Ze wil namelijk dat de medisch specialist een regierol krijgt. “Alle partijen die bij de patiëntenzorg betrokken zijn, doen dit vaak vanuit hun eigen blikveld, waardoor het totaaloverzicht voor de patiënt ontbreekt. De medisch specialist moet de verbindende schakel worden tussen deze partijen en de zorg. Hier wordt de zorg voor de patiënt beter van.”

Om die essentiële schakel te zijn en te worden hebben specialisten allerlei verschillende leiderschapskwaliteiten nodig, legt Hilders uit. “Er is nog een hele wereld naast de spreekkamer.
Wat is ervoor nodig om als specialist de verbinding te leggen tussen die verschillende werelden? Hoe kunnen we samen de zorg verbeteren?”

Lees verder (pdf).

02-2015p024-025

Delen