Zeilreis rond de wereld

Misschien is het wel een droom die ook boven aan jouw bucketlist staat: een zeilreis rond de wereld. Zesdejaars geneeskunde Tjerk Zweers (27) werkt keihard to make it happen. “Als ik ’t nú niet doe, doe ik het nooit.”

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Kees van de Veen/DB

Het heeft wel iets van een spannend jongensboek. Een student (Tjerk Zweers, rechts op de foto) zoekt zijn middelbareschoolvriend (Niels Tammeling) op wanneer die een jaar als surfinstructeur op Curaçao werkt. Want dat is een kans die je natuurlijk niet laat lopen als je zelf óók een passie hebt voor watersporten.

De vrienden komen op Curaçao al snel in contact met zeilers uit de hele wereld. Ademloos luisteren ze naar hun verhalen en fantaseren ze hoe het zou zijn om zelf ook de oceanen te bevaren. Maar, herinnert Tjerk zich: “Wij waren in vergelijking met al die wereldzeilers nog jong, hadden geen geld, dus het was toch een ver-van-ons-bed-show.” De droom raakt wat op de achtergrond wanneer de vrienden – terug in Groningen – zich op hun studies geneeskunde en werktuigbouwkunde storten.

‘Dit is wat ik altijd gewild heb’

Dan zien ze op een dag The Green Miles, een documentaire over twee jonge Nederlandse wereldzeilers die met hun stichting geld binnenhalen om aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceanen. Het is een eye-opener én inspiratiebron voor de studenten. “Diezelfde dag nog hebben we een rekening geopend en zijn we begonnen met plannen maken en sparen”, aldus Tjerk.

Kamerhuur uitsparen

Inmiddels begint hun eigen reis steeds meer vorm te krijgen. Zo hebben ze een stichting opgericht én al een eigen boot, een veertig jaar oude kajuitzeiler. Tjerk vertelt dat ze ’m, dankzij een op z’n gat liggende botenmarkt, voor een aantrekkelijk bedrag op de kop konden tikken. Sinds kort wonen ze zelfs op hun boot. “Zo sparen we kamerhuur uit. En kunnen we ervaring opdoen met zonne- en windenergie, en testen hoelang we met onze zelf opgewekte stroom doen.”

Website
Voor een filmpje en meer info over de aanstaande wereldzeilreis van Tjerk en Niels, zie trintella4green.com.

Want zo ‘groen’ mogelijk varen, is wat de studenten voor ogen staat. Net als de zeilers uit de docu maken ook Tjerk en Niels zich zorgen over de vervuiling van de oceanen, en hopen ze met hun reis onder meer een bijdrage te kunnen leveren aan natuurbehoud. Tjerk vertelt dat ze iedere dag met een speciaal sleepnet monsters uit zee zullen nemen voor de Plastic Soup Foundation. “Zo kan in kaart worden gebracht waar de vervuiling van microplastics het grootst is.” Er zijn ook al plannen om samen met het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) Nederlandse scholieren te betrekken bij het onderzoeken van de zeemonsters.

Lees verder (pdf).

AAS-2016p018-019

Delen