-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Frank van Wijck: Droste-effect
- Ignace Schretlen: Van gitzwart tot geel
- Frank van Wijck: Coronapolitiek
- Frank van Wijck: Domino day
- Eefje van Helvoort: Coming-out… again
- Frank van Wijck: Schandpaal
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Het zorgconcept van Kaiser Permanente
Arjan van Nistelrooij is apotheker en was tot voor kort bestuurslid van Vereniging VvAA
Op zaterdagmorgen hebben we met de VvAA-delegatie een bezoek gebracht aan Kaiser Permanente, waar CEO John Mattison ons gedurende ruim twee uur heeft bijgepraat over hun werkwijze in de zorg.
Kaiser Permanente is een non-profitorganisatie die zowel zorg verzekert als aanbiedt voor ruim 10 miljoen Amerikanen. KP beschikt daartoe over een netwerk van ziekenhuizen waar iedereen, inclusief de artsen, in dienst is van de organisatie. Sydney Carfield wordt als grondlegger van het concept door KP wel gezien als de Steve Jobs van de gezondheidszorg.
Centrale gedachte in de zorgfilosofie is dat er gewerkt wordt binnen een dossier, zodat er lean en zonder gecompliceerde overdrachten kan worden gewerkt. Verschillen en geschillen tussen zorgverleners worden gestopt door de patiënt centraal te stellen en vervolgens de discussie te hervatten. Zorgverleners houden zich bij KP uitsluitend bezig met de inhoud van hun vak.
Mriram Stoks is apotheker en sinds 22 juni 2016 bestuurslid van Vereniging VvAA
KP kent een aantal uitgangspunten die van wezenlijk belang zijn voor hun werkwijze Voorop staat de stelling dat ‘You can’t improve what you can’t measure’. KP beschikt over de uitkomsten van allerlei interventies en methoden, waardoor ze het effect van hun handelen kennen, en kunnen voorzien in een transparante benchmarking naar elkaar. Managementuitgangspunt hierbij is dat binnen de organisatie niemand de beste wil zijn, maar iedereen beter dan het gemiddelde.
KP is een organisatie die het in zich heeft om Big Data in hun eigen datacentrum te verzamelen, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om conclusies te trekken over behandelwijzen.
Een volgend belangrijk punt: Reduce the barriers. Omdat alle zorgverleners binnen de organisatie werken, zijn er geen obstakels voor de patiënt en zorgverleners bij overdrachten van zorg.
Op het gebied van innovatie is KP een creatieve en vooruitstrevende organisatie. Dit blijkt ondermeer uit het feit dat ongeveer 6 procent van hun budget naar ICT gaat, en men veel aandacht besteedt aan de vervanging van face-to-face-contacten door veilige technologie op het gebied van beeldtelefoon, chats en e-mail. Een ander voorbeeld is dat ze bij de toepassing van dure geneesmiddelen op basis van ‘genomic testing’ vooraf de kans op behandelsucces fors weten te vergroten, waarmee het probleem van de hoge kosten wordt gestroomlijnd.
In de discussie na afloop van het gesprek werd er natuurlijk gesproken over de toepasbaarheid van dit systeem in Nederland en hierover is zelfs inmiddels contact geweest tussen KP en VWS. Voorlopige conclusie is dat hun werksysteem niet polderbaar is en ook onverenigbaar met ons model van marktwerking. Wel zou er gedacht kunnen worden aan regionale toepassing in een aantal proeftuinen.
Delen:
Gerelateerde artikelen:
Onderwerpen