Zorgprofessionals lopen in estafette naar politiek Den Haag

NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, houdt woensdag 19 augustus een ZorgEstafette om een signaal af te geven richting de politiek. Dit omdat zorgprofessionals vinden dat ze ondergewaardeerd worden en niet serieus worden genomen. Dit gevoel werd nog eens extra bevestigd toen Kamerleden afgelopen woensdag niet terugkeerden na de schorsing van het coronadebat voor een hoofdelijke stemming. Het doel van die motie was om extra geld vrij te maken voor zorgmedewerkers. Doordat er te weinig Kamerleden terugkeerden, kon niet worden gestemd.

Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Sinds het voorval merken we dat de boosheid en onrust onder de beroepsgroep verder toeneemt. Logisch, want al maanden vormen zij de spil in het oplossen van een maatschappelijk probleem. Met het toenemend aantal besmettingen begint ook de druk op hen weer toe te nemen. Zij hebben amper de tijd gehad om op te laden na de eerste piek. De toegezegde bonus laat op zich wachten en een eerder ingediende motie voor structureel meer waardering is tot drie keer toe door de coalitiepartijen verworpen. Daarnaast lopen sommige zorgprofessionals het risico dat zij volgend jaar worden gekort op hun toeslagen, omdat zij tijdens de eerste piek te veel extra uren hebben gewerkt.”

Tijd voor actie

Volgens de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden moet er nu echt iets veranderen. “Voor de corona-uitbraak, stond het salaris al niet in verhouding met de risico’s en de zwaarte van het vak. Zorgprofessionals ervaren een hoge belasting en werkdruk. Er zijn grote personeelstekorten. Een crisis als deze heeft laten zien dat hun eigen veiligheid niet altijd gewaarborgd is. Als er dan nog zoiets in de politiek voorvalt, kun je je voorstellen dat de frustratie onder deze beroepsgroep groeit. Dit is de zoveelste teleurstelling voor deze groep. Het gebrek aan waardering was al eerder merkbaar, maar wordt voor hen hierdoor nog eens extra benadrukt.”

Wandelend naar politiek Den Haag

Daarop besloot de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden om in actie te komen. Vanuit de gedachte: ‘Als de coalitie wegloopt voor de zorg, loopt de zorg wel zelf naar de politiek toe’, wordt er een ZorgEstafette gehouden. Deze start om 09.30 uur voor het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg 2 in Den Haag. Vanuit daar gaan verschillende groepen met zorgprofessionals al lopend langs diverse zorginstellingen. De lengte van de estafette is ongeveer zeven kilometer. Uiteindelijk komt de laatste groep bijeen op Het Plein 18 voor Café Berger.

Delen