Aart Herman Schene (1956 – 2021)

afscheid / psychiater en hoogleraar met grote passie voor flora

Beeld privécollectie

Op  woensdag 1 december 2021 overleed op 65-jarige leeftijd psychiater en hoogleraar Aart Schene. Zijn verdiensten voor de psychiatrie zijn indrukwekkend.  

* Tekst: naar IM door Udo Nabitz

Aart Schene  groeide op tussen de sloten en vaarten van West-Friesland. Zijn ouders hadden een meubel- en stofferingszaak en voor het gezin waren vrije tijd en sociaal leven nauw met elkaar verbonden. Op de middelbare school in Alkmaar was Aart goed in zowel bètavakken als filosofie en literatuur. Naast school deed hij veel aan sport, vooral kanoën en schaatsen, en werkte hij bij boeren en bij zijn vader in hun bedrijven. Ook knutselde hij graag en had hij een grote passie voor flora. 

Na het Atheneum studeerde Schene korte tijd biologie, waarna hij voor geneeskunde koos aan de Universiteit van Amsterdam. Daar ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Hester van Wieringen, die later kinderarts werd. Schene studeerde af in 1984 en deed een opleiding psychiatrie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Hij promoveerde in 1992. 

Aart en Hester kregen drie kinderen en woonden in een familiehuis dat vol stond met planten. Het gezin maakte verre reizen en genoot van muziek en toneelvoorstellingen. Er werd veel gelezen, gediscussieerd, bedacht en geschreven. In zijn werk stond Schene voor verbetering van zorg voor mensen met psychische problemen; dat was zijn roeping, zijn opdracht, zijn passie. In de jaren negentig leidde hij het zorgprogramma ‘stemmingsstoornissen’ in het Amsterdam UMC. In 2014 werd hij hoofd van de afdeling Psychiatrie van het Radboud UMC Nijmegen en werkte hij als clinicus, wetenschapper en bestuurder. Schene toonde zich zeer betrokken bij patiënten en opleidingen en zette zich onvermoeibaar in voor de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek. Ook als opleider en bestuurder was zijn inzet groot. Als promotor van meer dan dertig promovendi maakte hij de weg vrij voor een evidence based psychiatrie.

Zijn werk was zijn roeping, zijn opdracht, zijn passie

Schene heeft honderden internationale en Nederlandstalige publicaties op zijn naam staan en was veelgevraagd spreker op conferenties en symposia. 

Als bestuurder hield Schene toezicht op, en gaf richting aan, dynamische organisaties in de zorg, zoals het GGNet en de Helius studie. Hij was voorzitter van Landelijke Stuurgroep Zorgprogrammering in de GGZ van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Als voorzitter van zowel de Commissie Kwaliteitszorg als de  Kwaliteitsraad Alliance Kwaliteit GGZ (AKWA) was hij de wegbereider voor de kwaliteitsstandaarden voor de ggz.  

Aart Schene ontving verschillende erkenningen voor zijn werk waaronder, in 2021, het Erelidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor de Psychiatrie. Nadat Schene vorig voorjaar zijn werk wegens ernstige ziekte moest neerleggen, overleed hij afgelopen december. Zijn leven was veel te kort, maar intensief. Wat hij op professioneel gebied en op menselijk vlak heeft gedaan, is van grote betekenis. Aart Schene wordt zeer gemist. 

Delen