Achterban LHV tegen verplicht EPD

Ook de huisartsen die bij beroepsvereniging LHV zijn aangesloten, stemmen niet in met een verplichte invoering van uitwisseling van Elektronische Patiëntendossiers. Zij fluiten hun bestuur terug. Dat schrijft het NRC-Handelsblad.

 

 

De Landelijke Vereniging van Huisartsen heeft juist eerder al ingestemd met het plan van de zorgverzekeraars op de uitwisseling van het EPD vrijwel verplicht te stellen als kwaliteitseis aan de doelgroep. Artsen die niet aan die kwaliteitseis voldoen, riskeren een forse korting op hun jaarlijkse vergoeding van de zorgverzekeraars. Eerder al gingen de huisartsen van de alternatieve beroepsvereniging VPHuisartsen naar de rechter.

Vragen over beveiliging en aansprakelijkheid
De achterban van de grootste huisartsenvereniging LHV komt nu ook in opstand. Zij zijn boos over de manier waarop zorgverzekeraars deelname aan het EPD willen afdwingen, schrijft NRC. De artsen willen nu een garantie van de zorgverzekeraars dat zij aansluiting op het Landelijke Schakelpunt (LSP) niet verplicht stellen, werd deze week op een ledenvergadering besloten. Het LSP is de infrastructuur waarop de dossiers moeten worden uitgewisseld. De Rijksoverheid heeft al meer dan 300 miljoen euro in dat LSP gestoken.

De artsen zijn verder niet blij met het tempo waarop aansluiting op het LSP wordt afgedwongen, vrezen voor de beveiliging van het systeem en hebben vraagtekens over hoe nu hun aansprakelijkheid eruit komt te zien.

Lees verder bij Webwereld.

Delen