Angstcultuur veroorzaakt doden

Artsen en verpleegkundigen durven elkaar niet aan te spreken op fouten of ernstige overtredingen van hygiëneprotocollen in ziekenhuizen, blijkt uit de vrijdag 21 september uitgezonden reportage van Zembla.  Met verborgen camerabeelden laat het programma zien dat regels voor handhygiëne op grote schaal worden overtreden.

 

Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat ten strengste verboden is. Met het dragen van sieraden kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen aan patiënten.

We zien wel dat artsen zich niet aan de regels houden, maar we durven er niets van te zeggen”, vertelt een verpleegkundige in de uitzending.  Professor Johan Lange, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC, constateert dat juist die angst gevaarlijke situaties voor de patiënt oplevert. Hij zegt in ZEMBLA: “De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken.” Professor Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de Erasmusuniversiteit, maakt zich ook zorgen over de angstcultuur. Hij vertelt in de uitzending dat verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken, er later ‘de zure vruchten van plukken’.

Undercover
Verslaggever Ton van der Ham ging drie jaar geleden al undercover in ziekenhuizen, toen als schoonmaker. Dat resulteerde in de ZEMBLA-uitzending ‘Vieze Ziekenhuizen’. Voor deel 2 werkte hij vier weken als vrijwilliger patiëntenvervoer in het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini-Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Hij bracht patiënten naar de operatiekamer en was ook gastheer op een verpleegafdeling. Ondertussen maakte hij opnamen met een verborgen camera.

Lees verder op de site van Zembla.

Bekijk hier de aflevering:
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Delen