App voor nazorg kankerpatiënten

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een gratis iPhone-app ontwikkeld waarmee (ex-)kankerpatiënten voor een groot deel zelf de regie over hun nazorg naar zich toe kunnen trekken. De Survivor Care App is ontwikkeld door het oncologisch team van het UMCG, onder leiding van ICT-deskundige Anja Koopman en medisch oncoloog prof. Jourik Gietema.

 

Via de app krijgt de patiënt niet alleen toegang tot alle relevante informatie over zijn behandelgeschiedenis, het omvat ook  een persoonlijk ‘survivorship care plan’ waarin alle controleafspraken en daarbij behorende onderzoeken staan. Dit plan kan op de polikliniek worden ingescand met een QR-code.  Afspraken worden daarna automatisch gesynchroniseerd met de kalender van de iPhone. Gebruikers kunnen via de app ook aantekeningen noteren en antwoorden opnemen.

De app wordt als eerste aangeboden aan mannen die zaadbalkanker hebben gehad, omdat binnen deze patiëntenroep al uitgebreide ervaring is opgedaan met het langdurig volgen van patiënten. De verwachting is dat andere patiëntgroepen zullen volgen.

De Survirvor Care App is gratis te downloaden vanuit de iTunes App-store. Wanneer de App ook voor andere platformen (Android, Windows Phone) beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

 

Delen