‘Artsen Ruwaard bron afslankplan’

De medisch specialisten van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse legden zelf de basis voor het nieuwe zorgcentrum  dat nu over is van het oude ziekenhuis. Dat zegt Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis. “De verontwaardiging over het ‘uitkleden’ van het ziekenhuis is niet reëel. Veel eerder al was de staf van het oude Ruwaard zelf tot de conclusie gekomen dat er geen volwaardig ziekenhuis in Spijkenisse meer mogelijk was”, aldus Westerlaken. Specialisten uit het Ruwaard nuanceren die uitspraak.

Westerlaken werd vorige week onaangenaam verrast door een interview met uroloog Rik Williams in Arts en Auto en op www.artsenauto.nl, waarin de uroloog een belangrijk aandeel in het faillissement van het Ruwaard legde bij (de collega’s uit) het Maasstad  Ziekenhuis. Westerlaken: “Het Ruwaard heeft er zelf voor gekozen faillissement aan te vragen, omdat er op allerlei fronten al heel lang van alles mis was. Wij – de coöperatie van de drie andere ziekenhuizen in de regio – hebben daarop een failliet bedrijf overgenomen. Als we dat niet gedaan hadden, was er voor patiënten in Spijkenisse nu geen ziekenhuis meer en had iedereen op straat gestaan. Het profiel van het nieuwe Spijkenisse Medisch Centrum is gebaseerd op de inbreng vanuit de staf van het Ruwaard en is eerder gedeeld en onderschreven door alle vier de ziekenhuizen en twee verzekeraars.”

De ondergang van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis roept nog altijd veel emoties op. Lees alle artikelen van Arts en Auto hierover in het dossier Ruwaard.
Dat in een eerder stadium inderdaad sprake was van een plan om te komen tot een afgeslankt ziekenhuis én dat dat plan óók afkomstig was van de medische staf van het Ruwaard, bevestigt Hans den Ouden, één van de kinderartsen uit het oude Ruwaard. Den Ouden, die na de overname ontslagen werd: “Maar dat plan is in een heel andere context tot stand gekomen en behelsde bovendien een van-maandag-tot-vrijdag-ziekenhuis waar bijvoorbeeld ook geopereerd zou worden. Op het moment dat we met die blauwdruk kwamen, gingen we uit van een samenwerkingsvorm tussen de vier ziekenhuizen. Er was toen geen sprake van een mogelijk failliet Ruwaard. Medisch specialisten voor wie in Spijkenisse door de verandering geen plaats meer zou zijn, zouden opgaan in het nieuwe samenwerkingsverband. Er zou in het totaal immers niet minder werk zijn? En dat is er ook niet want men heeft in mijn specialisme bijvoorbeeld waarnemers moeten inhuren. Maar wij stonden op straat.”

Cardioloog Martin van der Ent, voorzitter van de vereniging medische staf van het Maasstad Ziekenhuis, begrijpt de frustraties van collega’s uit het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis. “We waren altijd buren”, vertelt hij desgevraagd. “Nooit concurrenten. De gebeurtenissen hebben voor grote persoonlijke drama’s gezorgd. Tegelijkertijd ga je als nieuwe zorgaanbieder met een nieuwe activiteit aan de slag en kies je collega’s die daarbij passen. Dan kan het zijn dat iemand prima presteert, maar om andere redenen toch niet in het profiel past. Dat is heel frustrerend voor hen die het betreft, maar die pijnlijke keuzes mogen en moeten wel gemaakt worden.”

Gevraagd naar de kwaliteit van zorg en behandeling in het Ruwaard van Putten, een punt dat vaak genoemd wordt als inleidende oorzaak van het uiteindelijke faillissement, is Van der Ent duidelijk. “Natuurlijk was er op dat front het één en ander niet goed op orde in het Ruwaard, maar dat was uiteindelijk niet de oorzaak van het faillissement. Dat is gestoeld op veel meer. De financiële status van het ziekenhuis bijvoorbeeld. Ik ben ervan overtuigd dat de collega’s in het Ruwaard allemaal hard gewerkt hebben aan de kwaliteit, maar toen was het leed al geschied. Op een bepaald moment is er geen weg terug, wat je ook doet.”

Delen