Artsen VUmc blijven ruziën

Er zijn nog steeds problemen tussen artsen in het VUmc. Vooral op de afdeling longchirurgie is de verstandhouding slecht. Daardoor ontbreekt het aan goede communicatie. Dat blijkt onder meer uit een intern rapport dat in handen is van het journalistieke onderzoeksprogramma Argos van de VPRO en de Vara.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde in december vast dat een patiënt was overleden als gevolg van slechte onderlinge samenwerking. Sindsdien houdt de inspectie de situatie in het VUmc nauwlettend in de gaten. Er zijn werkafspraken gemaakt om de onderlinge communicatie te verbeteren.

De melding werd in december gedaan door een gerenommeerde longarts, die inmiddels al maanden thuis zit. De helft van de afdeling chirurgie heeft het vertrouwen in hem opgezegd.

In gevaar
In mei liet het VUmc onderzoeken of bemiddeling mogelijk is tussen de ruziënde artsen. Uit dat interne onderzoek blijkt dat de conflicten en vetes zo diep zitten dat gesprekken tussen de partijen niets meer oplossen. In het rapport staat ook dat de werkafspraken geen zin hebben als het vertrouwen in elkaar niet verbetert.

Volgens Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg, zijn de problemen zo groot dat de veiligheid van patiënten in gevaar is. “Artsen moeten elkaar vertrouwen zodat ze elkaar corrigeren, informeren, kennis delen en goed reflecteren op hun eigen handelen. Dat kan bij het VUmc in deze omstandigheden niet.”

Lees verder bij de NOS.

Delen