Award voor samenwerking
Tijdens MedischOndernemen LIVE werd afgelopen maand voor het eerst de Nationale Award voor Multidisciplinaire Samenwerking uitgereikt. De juryprijs ging naar Paramedisch Centrum de Bleekerij. OZOverbindzorg won de publieksprijs.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Martin Hols
Eerstelijnsprofessionals inspireren door goede voorbeelden van multidisciplinaire samenwerking in het zonnetje te zetten. Dat is het doel van de Nationale Award voor Multidisciplinaire Samenwerking in de Zorg, een initiatief van MedischOndernemen. Voor deze eerste editie kwamen 25 aanmeldingen binnen. Een jury – bestaande uit Marc Bruijnzeels (directeur Jan van Es instituut), Jan Anthonie Bruijn (hoogleraar, senator in de Eerste Kamer) en Geraline Leusink (huisarts, associate professor Primary Healthcare, VvAA-bestuurslid) – koos daaruit de beste drie. OZOverbindzorg won de publieksprijs, met bijna de helft van de ruim 1200 stemmen. Paramedisch Centrum de Bleekerij ging er met de juryprijs van 5.000 euro vandoor.
OZOverbindzorg
Cindy Hobert (44) is praktijkmanager in een huisartsenpraktijk en directeur van OZOverbindzorg. In 2012 was ze een van de oprichters van dit ‘virtuele verzorgingshuis’. “Het is een online systeem waarin alle zorg- en welzijnsprofessionals die betrokken zijn bij een patiënt met elkaar én met de patiënt en mantelzorger informatie kunnen uitwisselen”, legt Hobert uit. “Zorgaanbieders hebben allemaal hun eigen digitale systemen die niet met elkaar corresponderen. En dus verloopt communicatie, als die er al is, via telefoon, brief of zorgmail. De patiënt is hier niet bij betrokken. Bij OZOverbindzorg is de patiënt de eigenaar van het systeem. Professionals, mantelzorgers en andere betrokkenen haken aan om informatie te delen, waardoor iedereen beter op de hoogte is van wat er speelt.”
Cindy Hobert en Jan Anthonie Bruijn
OZOverbindzorg is inmiddels geïmplementeerd in een regio van twee miljoen inwoners. Zo’n 13.000 zorg- en welzijnsprofessionals doen mee. Allemaal hebben ze in het begin ondersteuning gehad. Hobert: “We hebben veel tijd besteed aan de implementatie. Niet omdat het een moeilijk systeem is – integendeel: er komt geen ICT’er maar een wijkverpleegkundige of praktijkondersteuner langs om uitleg te geven – maar het is lastig om gewoonten los te laten.” Wie dat wel doet en met het platform gaat werken, waardeert het. Dat blijkt ook uit het feit dat OZOverbindzorg de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen.
De Bleekerij
Bertine Tieberink (60), fysiotherapeut en oprichter van de Bleekerij, zet zich al jaren in om de nazorg voor oncologie- en oedeempatiënten te verbeteren. Toen zich in 2015 de mogelijkheid voordeed om in een nieuwe wijk in het Twentse dorpje Boekelo een groot pand te laten bouwen, greep ze die met beide handen aan. “Je moet geloven in je droom. Je kop boven het maaiveld durven uitsteken.”
V.l.n.r.: Marc Bruijnzeels, Bertine Tieberink, Jan Anthonie Bruijn en Geraline Leusink
Een hypotheek van 1,5 miljoen vond Tieberink niet zo’n goed idee en dus ging ze op zoek naar beleggers. “Ik had nooit gedacht dat in mij een ondernemer zou schuilen, maar ik vind het fantastisch.” Het centrum is precies geworden wat de fysiotherapeut voor ogen had, met een warme uitstraling, grote behandelkamers en veel oefenruimte. Het biedt onderdak aan haar team van veertien medewerkers én aan veertien andere paramedici die een rol spelen in de nazorg voor kankerpatiënten. Zij huren er een ruimte. “Het concept sprak hen aan, zoals het ook patiënten aanspreekt; van heinde en verre komen ze naar Boekelo.” Dat dit Tieberink de juryprijs heeft opgeleverd, maakt haar ‘ontzettend blij’. Voor de 5.000 euro heeft ze al een bestemming: “Die wil ik gebruiken om nazorg voor kinderoncologie verder vorm te geven.”