Bas Smallenbroek (1970-2014)

Op 43-jarige leeftijd overleed plotseling Bas Smallenbroek. De fysiotherapeut was onder meer directielid van het CIR, dat poliklinische revalidatie verzorgt in Zwolle, Arnhem en Amsterdam. Bas Smallenbroek was ook een vaste blogger op artsenauto.nl. 

 

 

Vol enthousiasme schreef Bas Smallenbroek voor de website van Arts en Auto columns over zijn kijk op de gezondheidszorg. Vaak met een persoonlijke invalshoek. Hij hoopte daarmee nog meer in contact te komen met zorgprofessionals uit de eerste lijn. Bas had zo veel energie en zo veel te vertellen dat hij de redactie vooraf al voor maanden blogs toezond.

Naast zijn functie bij het CIR, was Bas mede-initiator van en compagnon in Red Jezelf, dat serious games ontwikkelt voor de zorg. In het meinummer van Arts en Auto stond nog een artikel, waarin onder meer het spel Op Eigen Kracht van Red Jezelf aan de orde kwam: de eerste geaccrediteerde game die geldt als nascholing voor huisartsen.

Bas Smallenbroek was een enorm voorvechter van het ‘zinniger en zuiniger’ maken van de zorg in Nederland. Het ging voor hem nooit over ‘ziekte en zorg’, maar over ‘gezondheid en gedrag’. Zijn gedrevenheid zorgde ook voor een zekere rechtlijnigheid; ‘zo zou het moeten’.

Hij was een enorm voorverchter van het ‘zinniger en zuiniger’ maken van de zorg

Zijn collega’s waardeerden hem om zijn bereidheid om een ander verder te helpen, om iemand een ander inzicht te geven of om een andere kant van een situatie te schetsen. Iwan Brouwers, collega bij het CIR: “Hij hielp je met je vraag, maar je kreeg er wel tien vragen voor terug. Hij gaf je in zijn antwoord zoveel info, dat je op andere gebieden acuut aan het denken werd gezet.”
Volgens zijn collega’s was Bas een extreem actief mens, “die in zijn korte leven wel een heel leven geleefd heeft.” Zijn werk was zijn hobby en zijn leven. Hij werkte zeven dagen per week en zeker 18 uur per dag. Hij sliep bijna niet en was altijd bezig met zijn pas-
sie. Naast zijn werk was hij actief in het schrijven van muziek en boeken en organiseerde hij theatervoorstellingen.

Bas Smallenbroek kreeg in de eerste week van mei een herseninfarct, waar-na het snel slechter met hem ging. Op maandag 12 mei overleed hij. Op de redactie van Arts en Auto liggen nog veel ongepubliceerde blogs van Bas. Op enig moment zal de redactie
in overleg met zijn nabestaanden beslissen wat er met deze blogs gebeurt. Want Bas had met zijn frisse kijk op de gezondheidszorg wat te vertellen en het is wellicht mooi om hem dat postuum alsnog te laten doen.

Delen