Beroep onder de loep – forensisch verpleegkundige

Verpleegkundige Eva van Geemen werkt in een forensische kliniek: “Het leukste vind ik het om een cliënt te begeleiden op verlof.”

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

Hbo-verpleegkundige Eva van Geemen (22) werkt als groepsleider in de forensische kliniek Inforsa in Amsterdam: “Ik werk in een fijn team met agogen en verpleegkundigen; we behandelen negen terbeschikkinggestelden. Als team werken we samen met psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker, huisarts en verpleegkundig specialist.

Het werk op de groep is heel veelzijdig, dat vind ik erg leuk. Elke dag is weer compleet anders, daar krijg ik energie van. We bekijken waar cliënten behoefte aan hebben, waar ik ze mee kan helpen. Ik zet koffie, we ontbijten samen en kijken dan wat cliënten willen doen of wat er die dag moet gebeuren. We koken samen, kijken naar het nieuws of ik help iemand iets opzoeken op de computer. Dat is heel huiselijk. Mijn verpleegkundige taken bestaan onder meer uit verpleegplannen opstellen, verpleegtechnische handelingen uitvoeren en observeren. Verder heb ik natuurlijk ook administratieve taken, zoals de rapportage.

Mensen hebben vaak een mening over mijn werk, het stigma rond tbs is groot

Mensen hebben vaak een mening over mijn werk, het stigma rond tbs is groot. Maar ik zie een cliënt als een ziek persoon, niet als een misdadiger. En ik weet nu door mijn werk dat tbs effectief is. Daarvoor doe ik het, voor de kleine successen: iemand kan met verlof, of slikt minder medicatie. Het werk is intensief, maar ik vind het superleuk en ik voel me hier ook veilig met mijn collega’s. Veiligheid is een van de belangrijkste dingen en daar zijn we heel strikt in.

Het leukste vind ik het om een cliënt te begeleiden tijdens het verlof, zoals naar de markt gaan of ergens wat drinken. Oefenen met vrijheden en verlof is onderdeel van de behandeling. Cliënten hebben lang niet meegedaan met de samenleving; voor hen zijn die alledaagse uitstapjes heel bijzonder.”

 

 

 

 

Delen