Beroep onder de loep

In de medische wereld kom je veel verschillende beroepen tegen. Deze keer aandacht voor leefstijlprofessional Rutger Bennink, die zich onder meer bezighoudt met het vervangen van de snack door een gezonder alternatief in de bedrijfskantine.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld:Ruud Ploeg/DB

 

Leefstijlprofessional Rutger Bennink (29) uit Meppel studeerde sport, gezondheid en management in Groningen. Tijdens zijn studie was Rutger vooral bezig met counseling (individuele begeleiding en preventie). Maar tijdens zijn stages lag de focus meer op management. Rutger legt uit: “Ik merkte toen al dat ik de beleidsmatige kant het leukste vind. Bij bedrijven kijk ik hoe ze vanuit personeelsbeleid een gezonde leefstijl kunnen stimuleren. Daar ontwikkel ik een beleid voor en eventueel voer ik dat uit. Daarbij kun je denken aan verschillende zaken: het aanbieden van preventief medisch onderzoek met daaraan gekoppeld een leefstijladvies, het herinrichten van het kantinebeleid, bijvoorbeeld door snacks te vervangen door gezonde alternatieven en deze ook goedkoper te maken, maar ook door het invoeren van een rookbeperking en het stimuleren van beweging. Via deze beleidsmatige kant kan ik grote groepen mensen ondersteunen bij het behalen van hun persoonlijke doelen, dat geeft mij veel voldoening. Met mijn eigen bedrijf bied ik overigens ook counseling aan.

Ik kijk en denk vanuit preventie

Ik werk veel samen met bedrijfsartsen, zij zijn mijn eerste aanspreekpunt. Verder heb ik ook regelmatig contact met fysiotherapeuten en diëtisten, waarbij het belangrijk is dat we op tijd naar elkaar doorverwijzen. Daarvoor moet je goed van elkaars werk op de hoogte zijn. Het verschil met deze twee disciplines is dat een fysiotherapeut of diëtist vooral denkt vanuit een ziekte of aandoening. De leefstijlprofessional kijkt en denkt vanuit preventie, geeft voedings- en bewegingsadvies en begeleidt bij gedragsverandering.

Voor de toekomst hoop ik dat mijn bedrijf verder kan groeien, en als voorzitter van de beroepsvereniging (NBLP) hoop ik dat de leefstijlprofessional in het basispakket komt.”

Delen