Beroep onder de loep

In de medische wereld kom je veel verschillende beroepen tegen. Deze keer aandacht voor registerpodoloog Richard Ling. Mooi aan zijn vak vindt Richard dat jarenlang bestaande klachten na een behandeling van 6 tot 8 weken kunnen verdwijnen.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: John Peters/DB

 

Podotherapeut en registerpodoloog Richard Ling (32) uit Venlo belandde per toeval in het vak: “Ik wilde eigenlijk fysiotherapie gaan doen, maar ik was te laat met aanmelden. Toen ben ik podotherapie gaan doen, omdat je dan na een jaar kon overstappen naar fysiotherapie. Maar ik vond de opleiding zo leuk, dat ik het ben blijven doen. Ik ben na acht jaar loondienst mijn eigen praktijk begonnen, Podocompleet. Omdat ik te maken heb met een concurrentiebeding, ben ik nu werkzaam als registerpodoloog. Er is een grote overlap tussen beide beroepen; een podotherapeut en podoloog behandelen allebei personen met voetklachten of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten.

Een van de grotere verschillen is dat een podotherapeut zich niet alleen bezighoudt met houdingsklachten maar ook met voetverzorging en wondbehandeling.

‘In mijn eigen praktijk leer ik veel bij’

Het mooie van mijn vak is dat mensen die al jaren met klachten lopen, soms na een behandeling van 6 tot 8 weken met eenvoudige middelen geheel klachtenvrij zijn.

Naast het vervaardigen van steunzolen, hou ik mij in mijn praktijk bezig met het aanmeten van braces, bandages en taping. Bij sporters met acute klachten werk ik veel met het tapen van enkels, knie en rug. Ik kijk naar de oorzaak van de klachten: ligt het aan de schoenen, de voetstand of de manier van lopen?

In mijn eigen praktijk leer ik veel bij, met name over het zakelijke aspect. Dat is natuurlijk flink aan-poten, maar het bevalt me heel goed. Ik ben nu druk met reclame, mijn website, gesprekken met leveranciers en ik ben op zoek naar nieuwe producten. Dit alles maakt het werk als zelfstandig registerpodoloog nog uitdagender en leuker.”

Delen