Beroep onder de loep – verpleegkundige

beroep onder de loep / 'Wij zien de patiënt het meest en het langst'

Jasper Hoezen (26) uit Voorhout werkt als senior verpleegkundige in het Transplantatie Centrum van het LUMC in Leiden.

Hoezen liep als kind al rond in het LUMC omdat zijn moeder er als verpleegkundige werkte. Hij vertelt: “Ik vind het een heerlijk beroep dat goed bij mij past. Privé wil ik er ook altijd voor anderen zijn, voor ze zorgen. In het ziekenhuis kan ik rondlopen als mezelf terwijl ik mijn werk doe. Wat mij naast het verzorgende stuk zo’n voldoening geeft, is dat ik voor patiënten een vertrouwenspersoon kan zijn in een kwetsbare periode. En het salaris? Je kunt in elke baan wel bedenken dat je meer wilt verdienen. Maar ik focus daar niet op. Het gaat mij om de waardering en voldoening die ik uit mijn werk haal.

Op het Transplantatie Centrum komen acute, chirurgische en interne zorg samen. Die afwisseling spreekt mij aan. Als verpleegkundige werk ik met veel disciplines samen: chirurg, internist, nefroloog, MDL-arts, diëtist, fysiotherapeut, geestelijk verzorger; eigenlijk iedere discipline die er in het ziekenhuis te vinden is. Je bent voor zowel patiënt als de artsen het eerste aanspreekpunt. Wij zien de patiënt het meest en het langst. 

Jasper Hoezen: ‘Wij zien de patiënt het meest en het langst’

Door het personeelstekort staat het werk wel onder druk. Er moet altijd veel gebeuren rondom de patiënt, zoals controles en lab­afnames. Dat moet soms snel en routinematig. Maar het is juist van belang dat wij meer tijd nemen voor de patiënt. Die stel je niet in twee minuten op zijn gemak tijdens een controle. Een band opbouwen kost tijd. Maar ik weet dat wanneer een patiënt zich vertrouwd voelt en open durft te zijn, dit het herstel alleen maar ten goede komt.” 

Delen