Beroep onder de loep

In de medische wereld kom je veel verschillende beroepen tegen. Deze keer aandacht voor Logopedist Ilse Hoeben, die zich door de verschillende stoornissen en aandoeningen en steeds weer andere patiënten nooit verveelt.

Teskt: Andrea Linschoten | Beeld: Merlin Daleman/DB

 

Ilse Hoeben (28) uit Nederweert wilde van jongs af aan logopedist worden. Zij werkt nu in een logopediepraktijk in Asten én is docent aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. “Toen ik veertien was, kreeg een buurjongen logopedie. Ik vond dat heel interessant. Na mijn studie deed ik een master logopediewetenschap voor meer diepgang. Die kennis kan ik nu overbrengen tijdens het lesgeven. Daarnaast werk ik twee dagen in een praktijk. Voor mij is dit de gedroomde combinatie.

Logopedie is zeer breed en divers. Ik werk met kinderen en volwassenen, met stoornissen op het gebied van taal, spraak, stem, slikken of afwijkend mondgedrag. Mijn werk bestaat uit preventie, onderzoek en behandelen. Het werk verveelt nooit en de dagen vliegen voorbij. Elk half uur is weer anders, want bij iedere patiënt is het weer een zoektocht naar wat de goede aanpak is. Doordat je meestal een-op-een werkt, bouw je een band op met de patiënt. Ik haal er bijvoorbeeld veel voldoening uit als een kind met een spraakstoornis eindelijk zijn eigen naam kan zeggen. Of wanneer een patiënt met stemproblemen na de behandeling weer bij zijn koor kan zingen.

‘Elk half uur is weer anders’

Ik heb veel contact met zorgprofessionals uit andere beroepsgroepen; we verwijzen naar elkaar door of overleggen als we samen bij een patiënt betrokken zijn. Dat gaat van tandarts en mondhygiënist, via huisarts en jeugdarts tot diëtist en kno-arts. Bij patiënten met afasie ten gevolge van bijvoorbeeld een herseninfarct werk ik ook samen met fysio- en ergotherapeuten.

Ik vraag me af hoe technologische ontwikkelingen mijn vak zullen beïnvloeden. Wat voor mogelijkheden bieden apps? Hoe zal online logopedie zich gaan ontwikkelen? Ik wil dat luisterende oor kunnen zijn, kan dat ook via de pc? Ik ben benieuwd.”

Delen