‘Besparing miljard niet onderbouwd’

Het afwijzen van het wetsvoorstel tot beperking van de vrije artsenkeuze slaat volgens minister Schippers van VWS een gat van 1 miljard euro in de begroting van het kabinet. Volgens Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA, wordt deze stelling nergens in het zorgakkoord onderbouwd.

 

Brugman gaat hiermee in tegen de visie van zorgverzekeraars en coalitie. Zo ziet André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), wel degelijk een groot financieel gat in de begroting van VWS ontstaan. Hij is dan ook teleurgesteld over de stemmingsuitslag in de Eerste Kamer. “Hiermee is ons een belangrijk instrument voor de noodzakelijke kostenbeheersing in de zorg uit handen geslagen. Aanpassing in artikel 13 was een sleutel in de afspraken over kostenbeheersing tussen de politiek en het veld.”

Rouvoet stelt: “Er staan nu twee dingen te gebeuren. De minister moet gaan nadenken hoe zij dit gat gaat opvangen en de zorgverzekeraars gaan bij zichzelf te rade of de zorgakkoorden voor hen nog betekenis hebben.”

Volgens Brugman, een van de initiators achter een petitie tegen de beperking van de vrije artsenkeuze die door 160.000 mensen is getekend, is de uitslag van de stemming in de Eerste Kamer juist een positieve ontwikkeling : “Het wegstemmen van het voorstel is goed nieuws voor alle partijen en organisaties die deze actie gesteund hebben. Onze acties hebben er zeker aan bijgedragen dat de Eerste Kamer heeft beslist dat inperken van de vrije artsenkeuze geen goed idee is.” Volgens Brugman is de kwestie rond artikel 13 symbool komen te staan voor de te grote macht van de zorgverzekeraars. “De Eerste Kamer heeft hiermee een signaal afgegeven, dat die macht niet verder mag groeien.”

De verwerping van het wetsvoorstel is positief ontvangen door de tegenstanders van de afschaffing van de vrije artsenkeuze (Artikel 13). Zij voerden de afgelopen maanden actie. Maandag 8 december werd uit naam van zo’n 70 maatschappelijke organisaties, waaronder VvAA, aan de Eerste Kamer een manifest overhandigd over het behoud van de vrije artsenkeuze.

 

 

Delen