Bikepacken met jonge kinderen
fietsen / gezin op fietsavontuur
Reizen met kinderen brengt altijd uitdagingen met zich mee, en bij bikepacking is dat niet anders. Fietsjournalist Aniek Rooderkerken (37) geeft enkele tips voor jonge gezinnen die zo’n fietsavontuur eens willen uitproberen.
Voor wie het fenomeen bikepacking nog niet kent: hieronder worden meerdaagse fietstochten verstaan waarbij bagage – en eventueel kampeerspullen – op de fiets worden meegenomen. Zodra kinderen goed zelfstandig kunnen zitten, kunnen zij in een fietskar mee. Het lijkt misschien nogal een onderneming, maar dat valt eigenlijk reuze mee: een goede voorbereiding is het halve werk.
De fietskar
Het is een ideaal vervoermiddel voor langere fietstochten, want onderweg kunnen jonge kinderen er heerlijk in slapen: de fietskar. Afhankelijk van het type biedt deze plaats aan één of twee kinderen tot deze ongeveer 7 jaar oud zijn. Zelf kocht ik de Thule Chariot Cross. Deze heeft vering, wat fietsritten een stukje comfortabeler maakt voor mijn zoontje. De Chariot gebruik ik overigens niet alleen als fietskar, maar ook los als wandelwagen of om mijn zoontje in mee te nemen tijdens het hardlopen.
Eerst uitproberen
Een fietskar is er vanaf ongeveer 300 euro, maar prijzen kunnen oplopen tot bijna 1000 euro. Ook een set bikepacktassen kost al snel een paar honderd euro. Daarom is het huren van een fietskar en/of bikepackingtassen aan te raden voor wie eerst wil kijken of zo’n meerdaagse fietsvakantie voor herhaling vatbaar is. Fietskarren zijn al vanaf een paar dagen te huur of voor een langere periode te leasen bij bedrijven zoals reisspullenhuren.nl. Prijzen: vanaf circa 10 euro per dag voor de huur van een kar, en 10 euro per dag voor een set tassen. Wie de smaak te pakken heeft, kan na de vakantie altijd een fietskar kopen, nieuw of tweedehands via Marktplaats.
Niet te ver
Tijdens een eerste bikepackingtocht hoeven niet direct Alpencols bedwongen te worden. Begin liever met een weekendje dicht bij huis en werk langzaam toe naar langere avonturen. Mijn eerste bikepackingtocht met het gezin voerde van Utrecht naar Schoonhoven, hemelsbreed nog geen dertig kilometer. Mijn zoontje kon zijn geluk echter niet op, want onderweg mocht hij slapen in een safaritent, met een speeltuin op een halve minuut lopen.
Kant-en-klaar
Voor een eerste bikepackingavontuur is een kant-en-klare route wel zo makkelijk. En daar zijn er in Nederland genoeg van, zoals de Elfstedenroute door Friesland. Daarnaast zijn de afgelopen jaren een aantal fietsroutes langs de grenzen van de provincies uitgezet, zoals het Rondje Utrecht en het Rondje Drenthe.
Kindvriendelijke fietsroutes voor weekendtochten, dus fietsvakanties van twee tot drie dagen, zijn te downloaden van de website van Nederland Fietsland. Zelf vond ik de Waterlinie-weekendtocht prachtig. Deze route voert langs de mooiste forten en verdedigingswerken van de provincie Utrecht. Kinderen kijken hun ogen uit bij de opgravingen onder het Domplein, kunnen kamperen op het terrein van een fort of de muren beklimmen van een nagebouwd Romeins castellum.
Rustige opbouw
Maak de dagafstanden in het begin niet te groot, bouw deze rustig op. Zo kunnen de kinderen wennen aan het zitten in de kar. Met jonge kinderen is het al heel wat om 30 tot 40 kilometer per dag af te leggen. Meer kan altijd; een extra lusje is zo gefietst. Bouw de route zo op dat delen kunnen worden overgeslagen of een traject ingekort wanneer dat nodig is.
Leuke pauzeplekken
Bij het plannen is het slim om leuke pauzeplekken in gedachten te houden. Een stop onderweg bij een bakkerij, speeltuin of dierenweide doet het altijd goed. Voor het vinden van de perfecte pauzeplaatsen gebruik ik zelf graag de routeplanner van Komoot. In de app (te gebruiken op desktop en mobiel) stel ik in een paar minuten een tocht samen. In deze routeplanner is er een optie ‘stopplekken voor kinderen’ die je kunt aanvinken. Hetzelfde geldt voor de locaties van overnachtingsplekken, drinkwatertaps of openbare toiletten.
Timing
Kleine kinderen slapen overdag vaak nog een paar uur, en vaak prinsheerlijk in een fietskar, dus het kan een idee zijn om juist tijdens een slaapje (weer) te gaan fietsen.
Geen speelgoed
Waar bij het bikepacken normaal gesproken alleen de hoognodige spullen meegaan, is dit met kinderen wel anders. Ineens zitten de tassen vol met luiers en kleding. Er is zoveel nieuws te zien en te doen dat speelgoed niet gemist wordt – zolang de favoriete knuffel maar meegaat in de fietskar. Een opblaasbare bal doet het wel altijd goed. Deze neemt amper ruimte in en staat garant voor uren speelplezier.
Overnachten
Nadeel van kamperen is dat de benodigde spullen veel ruimte innemen. Daar komt bij dat niet alle kinderen kamperen meteen leuk vinden. Hotels of bed and breakfasts zijn prima alternatieven tijdens een fietsvakantie met kinderen. Op de meeste websites zijn – met behulp van filters als ‘kinderbedje’ of ‘kindvriendelijk’ – voldoende geschikte adressen te vinden. Trekkershutten bleken voor ons een verrassend goede middenweg; avontuurlijk maar nét iets comfortabeler dan kamperen. Ik neem zelf altijd een babytentje van Deryan mee, zodat ons zoontje zijn eigen slaapplek heeft.
Stuurtasjes met snack
Snacks mogen nooit ontbreken. Een flesje water ligt standaard in de fietskar. Daarnaast vind ik de zogenaamde food pouches uitermate handig, kleine tasjes voor aan het stuur waaruit binnen een paar seconden een snack getoverd wordt. Of een knijpzakje: ook ideaal voor onderweg.
Handige websites op een rij
• komoot.com: handige routeplanner voor bikepackingtochten
• komoot.com/nl-nl/collection/2201700/-bikepacken-met-kinderen: Anieks bikepackingroutes voor families
• nederlandfietsland.nl/lf-weekendtochten: uitgezette fietsroutes die in een lang weekend te fietsen zijn
• nederlandfietsland.nl/traptrip: routes voor fietsvakanties met kinderen
• rondjedrenthe.nu en rondjeutrecht.nu: fietsroutes langs de grenzen van de provincies Drenthe en Utrecht
• reisspullenhuren.nl en tinylibrary.nl: huren of leasen van fietskarren
• bikepacking4u.nl: huren van bikepackingtassen
• trekkershutten.nl, natuurkampeerterreinen.nl, komoot.com: handige websites voor het vinden van accommodaties