Bob Pinedo blijft bevlogen

Wie dacht dat Neerlands bekendste dokter zich na zijn pensionering zou terugtrekken, heeft het mis. Bob Pinedo, die tijdens zijn actieve loopbaan de wereldwijde behandeling van kanker voorgoed veranderde, is misschien wel actiever dan ooit. Op zijn geboorte-eiland Curaçao ijverde hij voor een aparte preventiebegroting en stampte hij een uniek screeningsmodel voor arme landen uit de grond. In oktober volgt een congres op Curaçao.

Tekst: marjan Enzlin | Beeld: marcelbakker.com

Dat het niet stil zou worden rond Bob Pinedo (72), nadat hij in 2008 afscheid nam van de actieve geneeskunde en zijn hoogleraarschap aan de VU in Amsterdam, was natuurlijk (én gelukkig) onvermijdelijk. Neerlands bekendste oncoloog, die naast hoogleraar en beroemd wetenschapper altijd ook gewoon dokter bleef, heeft niet het vermogen zich neer te leggen bij dat wat anderen als gegeven accepteren. Het is zijn persoonlijke valkuil en tegelijkertijd zijn grootste kracht. Een kracht die de behandeling van kanker ooit wereldwijd op een hoger plan bracht en die ook nu nog zorgt voor het van de grond helpen van initiatieven die voor veel kwetsbare (potentiële) patiënten het verschil maken. Zoals daar is het unieke en zeer moder-ne borst- en baarmoederhalskanker screeningsprogramma dat inmiddels op Curaçao is gestart. Een programma dat volgens Pinedo niet alleen bij kankerscreening zal blijven en uiteindelijk voor het hele – en arme – Caribische gebied moet leiden tot een grote stap voorwaarts als het gaat om de preventie van verwoestende, veelvoorkomende ziekten.

“Kankerscreening vond op Curaçao slechts hapsnap plaats”, vertelt Pinedo, die op het eiland een preventiefonds initieerde. “De borstkankerscreening verliep bijvoorbeeld zeer ongeorganiseerd, waardoor veel vrouwen er geen toegang toe hadden. Dus zijn we die toegang gaan organiseren. Eerst voor borstkanker en sinds vorige maand ook voor baarmoederhalskanker. Onder één dak natuurlijk. Zodat één bezoek genoeg is. We roepen de vrouwen op en herhalen die oproep als ze er geen gehoor aan geven. Als het moet, halen we ze op en brengen we ze weer thuis. Dat kan op een eiland waar de maximale afstand naar ons instituut slechts 30 km is. Op die manier bereiken we meer vrouwen dan ooit. En het mooie is dat we gebruik kunnen maken van de modernste HPV-virusbepaling die er op dit moment is. Dat is belangrijk, want in het Caribische gebied komen net even andere types HPV voor dan bijvoorbeeld in Nederland. Het verschil is niet groot, maar groot genoeg om er in de screening rekening mee te houden.”

Lees verder (pdf)

AA07-2016p024-026b

 

Delen