Boek – We mogen niet klagen

In de tweede helft van de vorige eeuw werden bejaardenhuizen vaak gebouwd met grauwe, fantasieloze gevels. Welhaast ter compensatie waren de nieuwbouwcomplexen wel voorzien van kleurige luifels.

In de jaren ’70 en ’80 hadden bejaardenhuizen vaak ansichtkaarten met afbeeldingen van het tehuis zelf. Trotse bewoners stuurden de afbeeldingen van hun ‘toonbeeld van de vooruitgang’ graag rond.  

Muzikant en vormgever Sonja van Hamel struint al jarenlang vlooienmarkten en kringloopwinkels af op zoek naar ansichtkaarten met bepaalde thema’s en stelt daarmee boeken samen. Vorig jaar verscheen van haar hand Groeten van het rode autootje, een verzameling (vakantie)kaarten met steeds een rode auto in beeld.

Samen met grafisch ontwerper en echtgenoot Robert Muda stuitte Van Hamel op een collectie ansichten van bejaardentehuizen. Ze maakten er We mogen niet klagen mee. Voor de 55-plusser van nu zijn de beelden zeer herkenbaar. De handgeschreven teksten achterop de ansichten zijn grappig, maar tussen de regels door schemert ook de eenzaamheid door.

We mogen niet klagen – Sonja van Hamel en Robert Muda, Uitgeverij De Harmonie 

Delen