Boete voor mobiel op fiets

Vanaf 1 juli aanstaande wordt het verbod op het vasthouden van een mobiele telefoon in het verkeer uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig. Wie bellend of append op de fiets wordt gesnapt, krijgt een boete van 95 euro.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Shutterstock

 

Met die 95 euro ligt het boetebedrag voor fietsers een stuk lager dan voor automobilisten die hun mobiele telefoon gebruiken achter het stuur. Als zij gesnapt worden, krijgen ze een bekeuring van 240 euro. De reden hiervan is dat automobilisten die zijn afgeleid, veel grotere schade kunnen aanrichten dan fietsers.

Het lijkt er niet op dat het verbod op bellen en appen op de fiets de druk op de Spoedeisende Hulp gaat verlichten. Zo’n 70 procent van de verkeersslachtoffers die met ernstig letsel op de SEH belanden, zijn fietsers, maar fietsongevallen worden zelden veroorzaakt door telefoongebruik. Dat bleek uit een onderzoek van VeiligheidNL. Het gebruik van een mobiel werd in minder dan 1 procent van de fietsongevallen in 2016 als (mede) oorzaak van het ongeval aangemerkt. Ook verkeersonderzoeksinstituut SWOV en de TU Delft konden niet bewijzen dat fietsers met een mobiele telefoon in de hand veel meer brokken maakten dan fietsers die de telefoon in hun tas of zak lieten.

Delen