Boten opknappen met ggz-cliënten
Acht jaar geleden startte Djurre Menges naast zijn werk als psychiatrisch verpleegkundige een bijzondere vorm van dagbesteding voor ggz-cliënten: sleutelen aan Porsches. Inmiddels knappen ze ook boten op en is Menges gestopt als verpleegkundige.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Maarten Boswijk
In de tijd dat hij als zzp-verpleegkundige in ggz-instellingen werkt, moet Djurre Menges (39) cliënten motiveren om dagbesteding te volgen, maar dat lukt niet altijd. “Niet iedereen wordt enthousiast van de zorgboerderij”, chargeert Menges een beetje. Dan, serieus: “We vonden het aanbod in dagbesteding te beperkt.”
Met ‘we’ doelt hij op collega-verpleegkundige Gerben Broekmaat en zichzelf. Ze hebben dezelfde hobby, sleutelen aan auto’s. “Iets wat onze cliënten ook aansprak als we erover vertelden. Sleutelen aan een Porsche, dat is voor velen toch een jongensdroom. Als we dat nou eens als dagbesteding zouden aanbieden? Er werd enthousiast gereageerd op ons idee, maar in de zorg blijft het bij praten, overleggen en vooruitschuiven.”
Daarop starten de twee in 2010 zelf een onderneming. Ze huren een loods in Den Dolder en beginnen gewoon, met hun eigen auto’s. Broekmaat heeft een oude Landrover, Menges een Porsche 944. “Het aantal cliënten nam gestaag toe en er kwam vraag naar reparaties aan Porsches.” Dat betekent dus twee inkomstenbronnen: de vergoeding voor dagbesteding en consumenten die betalen voor reparaties. “Ik krijg weleens te horen dat ik gratis personeel heb rondlopen. Dat is niet waar. De monteurs die we in dienst hebben, moeten hun werk afhebben. Een cliënt mág zijn werk afhebben. Bovendien heft de begeleiding de ‘winst’ meer dan op.”
Doorpakken
Na twee jaar ‘aanhobbyen’, stopt het duo in 2012 met het werk als verpleegkundige. In 2014 gaat Menges alleen verder. “Gerben merkte dat het ondernemen toch niet bij hem past. Ik vond het juist geweldig.” VOF De Loods wordt De Loods Zorg en blijft groeien. Inmiddels heeft Menges zeventien mensen in dienst en 130 cliënten in het bestand. De Loods Zorg biedt ook ambulante begeleiding en in 2015 is er een locatie bijgekomen in Amersfoort, waar ze boten opknappen.
‘Een geweldig gevoel: dat bevestigd wordt dat je idee een goed idee is’
Wat Menges vooral trekt in het ondernemerschap, is dat hij kan doorpakken. “In september 2015 heb ik een hal bekeken. In oktober kregen we de sleutel. Op 1 november zijn we opengegaan. Op 1 februari zat de tent vol en waren we kostendekkend. Dat is een geweldig gevoel: dat bevestigd wordt dat je idee een goed idee is.”
En Menges staat liever in de garage, dan dat hij aan vergadertafels zit. Hij voelt zich weliswaar meer ondernemer dan hulpverlener op dit moment, maar dat laatste wil hij ook blijven. “Als cliënten ergens mee zitten, kunnen ze me altijd bellen. Ook als ik ’s avonds in de kroeg sta of met mijn zoon in de dierentuin ben.”