Brooklyn: het nieuwe New York

Tegenwoordig is een bezoek aan New York niet meer compleet zonder een rondje Brooklyn. Het creatieve hart van ’s werelds hoofdstad, weet reisjournalist Jurriaan Teulings, klopt in buurten als Dumbo, Williamsburg en BoCoCa. 

 

 

Op 31 december 2001 gaf Manhattan even niet thuis voor een goed oudejaarsfeestje. De schrik van 9/11 zat er nog goed in: Times Square, New Yorks traditionele aftelpunt voor nieuwjaar, was een hel van dranghekken en blaffend securitypersoneel. Een vriend stelde voor om het nerveuze Manhattan te laten voor wat het was, en naar een nieuwjaarsfeest in een fabrieksloods in Dumbo te gaan. Dumbo, ik had er vaag van gehoord, maar – oh horror – was dat niet in Brooklyn?

Brooklyn is altijd een beetje het Amsterdam-Noord van Manhattan geweest. Was je een rechtgeaarde Manhattanite, dan dacht je: daar is niks te doen. Was je een toerist, dan hield het meestal op bij de Brooklyn Bridge. Die liep je op, om stee-vast halverwege te stoppen voor een foto van de machtige skyline van Manhattan. En daarna, hup, rechtsomkeert naar Soho. De Brooklyn Bridge kon worden afgevinkt.

lees verder (pdf).

 

Delen