Meer tips Zuid-Limburg
Meer insiderstips en foto’s van natuurfotograaf en -journalist Bob Luijks die het artikel Lente in Zuid-Limburg verzorgde.
Maastricht
Maastricht ademt de sfeer van het buitenland met zijn rijke cultuurhistorie en vele gebouwen van kalksteen. Niet voor niets geniet deze stad een grote populariteit onder toeristen. Wat veel mensen niet weten, is dat Maastricht een geheel eigen natuur heeft. Op de oude stadsmuren groeien veel zeldzame planten, zoals de muursteenbreekvaren, het muurleeuwenbekje, stengelomvattend havikskruid en de muurbloem. Deze planten vindt men onder andere op de muren van het Lang Grachtje en Klein Grachtje. Bijzonder fraai zijn ook de voormalige verdedigingswerken van de Hoge en Lage Fronten. Op de muren van deze laatste leeft de muurhagedis, de enige plek in Nederland waar deze soort van nature voorkomt.
De Kluis
Een andere toeristische hotspot is uiteraard Valkenburg. Direct ten oosten van dit pittoreske stadje ligt de Schaelsberg. Het bos is in het voorjaar een feestje met volop bloemen, maar het meest bijzonder is hier de Kluis. Het markante witte gebouwtje, een voormalige kluizenaarswoning, stamt uit 1688. De laatste inwoner vertrok in 1930. De Kluis is ieder weekend geopend van half mei t/m juni, en dagelijks van juli t/m oktober. Rond het kleine altaar pronken prachtige, stokoude muurschilderingen. Rond de Kluis werd in 1843 een kruisweg gebouwd, bestaande uit veertien staties. De rand van de steile heuvel biedt een prachtig uitzicht over Oud-Valkenburg. Het is de moeite waard hier een ronde te wandelen. Bij de afdaling passeert u een fraaie rotswand met aan de voet een kalkgrasland dat in mei geel ziet van de harige ratelaar. In het dal van de Geul zijn diverse kastelen, zoals Genhoes en Schaloen.
Waterwingebied Roodborn
Ten noordwesten van Eys bevindt zich het Eyserbos. Het bos oogt vanaf de parkeerplaats nog niet zo bijzonder, maar met de afdaling treft men meer bijzondere vegetatie met onder andere de grote keverorchis. Het echte spektakel bevindt zich nog wat lager. Wie het bos uitwandelt, komt namelijk op de kalkrijke graslanden van waterwingebied Roodborn. Hier struikelt men over de vele zeldzame planten, waaronder de ratelaar, klavervreter (een bruine parasitaire plant zonder bladgroen) en vele orchideeën. Deze bloemenrijkdom trekt natuurlijk ook veel vlinders aan.
Bloemenparadijs
Het Savelsbos is hét sprookjesbos van Nederland. Het best parkeert u de auto in Gronsveld of Rijckholt. U wandelt dan door de boomgaarden richting het bos. Op de steile hellingen bloeien in april bosanemonen en slanke sleutelbloemen, in mei gevolgd door het bijzondere schouwspel van ontelbare dasloken. Ook met de ogen dicht zijn de planten niet te missen. Bijzonder is de prehistorische vuursteenmijn. Vuursteen was duizenden jaren geleden bijzonder waardevol. Men deed er dan ook alles voor om aan deze stenen te komen, met een groot ondergronds gangenstelsel tot gevolg (alleen in excursieverband te bezoeken).
Orchideeëntuin
Wie veel orchideeën en andere typische Zuid-Limburgse zeldzaamheden wil zien, moet zeker eens een bezoek brengen aan de Orchideeëntuin van het Gerendal. De naam is wat misleidend, want het lijkt in niets op een tuin. Bij de planten staan bordjes, om wijzer te worden over de soorten. En anders wijzen de aanwezige vrijwilligers graag op al het moois.
ZLSM
Een bijzondere manier om Zuid-Limburg te doorkruisen is met de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, beter bekend als het Miljoenenlijntje, omdat de aanleg destijds een miljoen gulden per kilometer kostte. De trein rijdt in ieder geval op zondag tussen Schin op Geul en Kerkrade. Kijk voor overige momenten op miljoenenlijn.nl.