In Eanske löpt altied wa los!

Heb je voor een studie in Enschede gekozen? Oké, in alle studentensteden is het in coronatijden anders dan anders en de toekomst is nu onzeker, maar er wacht je hier vast een geweldige studententijd, vertelt laatstejaars technische geneeskunde Jelbrich Sieswerda. Voor Arts en Auto Student zette ze wat tips op een rijtje over haar stad. Voor nu én straks. Want in ‘Eanske’ komt het altijd wel goed!

Tekst: Jelbrich Sieswerda

Uitgaan

Op de Oude Markt vind je veel kroegen. Zoals Friends Backstage. Hier kun je een gietertje gevuld met een zoete cocktail bestellen, waarbij je shotjes kunt uitdelen aan vrienden. Ook hebben ze een draaiend rad om een gokje te wagen en een paaldanspaal waar geregeld studenten in hangen. 
Aspen Valley staat onder andere bekend om zijn draaiende bar achterin. Veel studieverenigingen geven hier gezellige themafeestjes. 
Shooters is dé shotjesbar van Enschede. Ook hier kun je een draai geven aan het rad om zo voor een klein bedrag lekkere drankjes te winnen. Naast de shotjesbar is er ook ruimte om – als het weer kan – een dansje te wagen. 
Bar Update is overdag een gezellig spelletjescafé. ’s Avonds wordt er geregeld een (open) feestje van een vereniging of dispuut georganiseerd. 
’t Gat in de Markt is letterlijk een gat in de Oude Markt dat toegang geeft tot een ondergronds studentencafé. Vaak kom je hier aan het einde van de avond. Kenmerkend is het laatste nummer dat tegen sluitingstijd wordt gespeeld: ‘The piano man’ van Billy Joel. Het is wel even wennen aan de niet zo frisse geur – het is namelijk een voormalig toiletgebouw.
Paddy’s is de plek waar je op vrijdag- en zaterdagavond het weekend goed kunt vieren. In het ‘oude normaal’ kun je er heerlijk dansen. 

(Anderhalve meter) borrelen

De Beiaard op de Oude Markt is zowel een Belgisch bierlokaal als een eetcafé waar je terechtkunt voor speciaalbiertjes en een lekkere daghap. Doordeweeks borrelen hier normaliter veel disputen. 
Proeflokaal België heeft een terras met uitzicht op de Oude Markt waar je op mooie avonden lang kunt blijven hangen onder het genot van een speciaalbiertje.
Ook een must voor bierliefhebbers: Stanislaus Brewskovitch. Dit is de stadsbrouwerij van Enschede met een winkel, café en biergarten. Bijzonder is dat het is gevestigd in een voormalige kerk. 

Lekker eten

Ver op reis gaan is er dit jaar niet bij. Toch een andere cultuur opsnuiven? Bij Carlina’s Latin Cuisine maak je een culinaire tocht door Zuid-Amerika.
De Kater is altijd een goede plek, met een uitgebreide kaart voor lunch, borrel of diner. Je kunt er zowel binnen als buiten zitten. 
Voor de beste spareribs van Enschede moet je naar El Gaucho. Naast spareribs kun je er ook andere heerlijke vlees- en visgerechten van de grill bestellen. 
De Broodbode is een hippe lunchtent, echt een aanrader! Hier kun je terecht voor versgebakken broodjes met lekker beleg. Ook handig: hun afhaalservice. 

Verenigingsleven

Vier grote studentenverenigingen, AEGEE-Enschede, A.S.V. Taste, C.S.V. Alpha en DSCC/DJCR Audentis et Virtutis, hebben hun sociëteit in De Pakkerij aan de Oude Markt. Kenmerkend voor Enschede is het aantal onafhankelijke disputen (hechte vriendengroepen, los van een grote vereniging). Vaak borrelen deze op woensdag of donderdag en zijn ze na de borrel in de stad te vinden. Je herkent ze aan hun dispuutkleding.

Activiteiten

De Grolsch Veste is de thuislocatie van voetbalclub FC Twente. Ook al is dit niet echt jouw sport: het is een hele belevenis om hier een keer een voetbalwedstrijd bij te wonen!

Grolsch Brouwerij Tour: Grolsch is de trots van Twente sinds 1615. Boek (als het weer kan) vooral eens de uitgebreide rondleiding door de brouwerij. Met uiteraard een Grolsch-proeverij.

De Batavierenrace is de grootste studentenestafette ter wereld én sluit altijd af met het grootste studentenfeest van de Benelux. De estafette start jaarlijks in Nijmegen en eindigt in Enschede met een slot-etappe van het centrum naar de campus, waar ’s avonds ook het feest is. De editie van afgelopen voorjaar was wegens de coronarestricties online, hopelijk gaat die van 23 en 24 april 2021 wel live door. Hoewel in deze tijd niets zeker is, heb ik goede hoop, want zoals ze hier zeggen: In Eanske löpt altied wa los! (Twents voor: In Enschede komt het altijd wel goed!)

Delen