Compensatie bij vluchtvertraging

Of u nu op vakantie gaat of voor een congres het vliegtuig neemt; vertraging is vervelend. Om het geleden ongemak te compenseren heeft u bij een vluchtvertraging van 3 uur of meer soms recht op een vergoeding.

Tekst: Martijn Reinink

Wanneer een vlucht een aankomstvertraging heeft van 3 uur of meer, dan hebben passagiers volgens de Europese wetgeving recht op een vergoeding. Tenzij de vertraging het gevolg is van een ‘buitengewone omstandigheid’, zoals slecht weer, stakingen, politieke instabiliteit, beveiligingsrisico’s en onverwachte vliegveiligheidsproblemen. Passagiersrechtenwebsite vlucht-vertraagd.nl wijst erop dat luchtvaartmaatschappijen ‘zich in de regel altijd op buitengewone omstandigheden beroepen, maar dat dit niet betekent dat dit terecht is.’

Desalniettemin moet u om in aanmerking te komen voor compensatie een claim indienen bij de maatschappij waarmee u heeft gevlogen. Wordt deze afgewezen, dan wendt u zich tot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op ilent.nl controleert u of de Inspectie uw vertraagde vlucht al heeft onderzocht en of er sprake is van een ‘buitengewone omstandigheid’. Is dit niet het geval, dan dient u via het klachtenformulier op de website een klacht in. Vindt de Inspectie uw klacht gegrond, dan laat zij dit aan de luchtvaartmaatschappij weten. Maatschappijen gaan dan meestal alsnog over tot uitbetaling. Komt u er met de maatschappij toch niet uit, dan kunt u een civiele procedure beginnen.

De hoogte van de financiële compensatie is afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de lengte van uw vertraging (zie hieronder). Omdat het Europese richtlijnen zijn, moet u zijn vertrokken vanaf of zijn aangekomen op een Europese luchthaven. Bij vluchten van een niet-Europese naar een Europese bestemming moet de luchtvaartmaatschappij Europees zijn.

Vergoedingen

  • tot 1500 km bij meer dan 3 uur vertraging: € 250,-
  • 1500 tot 3500 km meer dan 3 uur vertraging: € 400,-
  • meer dan 3500 km tussen 3 en 4 uur vertraging: € 300,-
  • meer dan 3500 km meer dan 4 uur vertraging: € 600,-

 

Delen