Culinair – Poké Bowl

In deze rubriek bespreken collega’s die koken als passie hebben bij toerbeurt een favoriet recept. Gepensioneerd fysiotherapeut Paul van Mook omarmt de Poké Bowl-trend, een van origine Hawaïaans gerecht.

 

Groen en duurzaam zijn actuele begrippen die mij na aan het hart liggen. Vlees is lekker, maar liefst niet te veel. In onze haastige en snelle wereld is het een uitdaging om maaltijden op tafel te zetten die niet alleen makkelijk bereid kunnen worden, maar die ook genoeg gezonde ingrediënten bevatten.

Met de lente op komst kijk ik samen met mijn vrouw alweer uit naar de frisse groenten die de akkers straks gaan opleveren. Vooruitlopend daarop kies ik deze keer voor een, al wat langer bestaande, culinaire trend: de Poké Bowl. Een gerecht waar je je helemaal op kunt uitleven, want dit lunch- of hoofdgerecht is naar eigen inzicht samen te stellen met granen, rijst, vis of vlees, groenten, misschien zelfs vruchten, en sauzen of dressings, plus eventuele ‘left-overs’. De vijf basissmaken – zoet, zuur, zout, bitter en umami – kunnen niet beter verenigd worden.

Poké Bowl

(Voor 4 personen)

Ingrediënten

 • 250 gram gekookte rijst
 • 150 gram rauwe zalmfilet (ASC gecertificeerd)
 • 1 mini pack (2 blikjes) Bonduelle Edamame boontjes
 • 1 avocado
 • bakje zeewiersalade
 • geroosterde sesamzaadjes
 • en restjes, bijvoorbeeld: (geblancheerde) broccoliroosjes; zeekraal (geblancheerd); mango (in reepjes of blokjes)
 • radijsschijfjes

Voor de wasabimayonaise

 • 3 el mayonaise
 • 1 schepje wasabi

Voor de rijstdressing

 • 3 el sesamolie
 • 2 el sojasaus
Bereiding

Leg de rauwe zalmfilet vijf minuutjes onder de gril. Breng de gekookte rijst op smaak met de dressing en schep deze in een mooie schaal. Schik alle ingrediënten kloksgewijs op de rijst. Maak af met een lepel wasabimayonaise en geroosterde sesamzaadjes. Laat de lente maar beginnen!

Wijntip Han Sjakes

Wat een leuke formule is de Poké Bowl, waarvan ik nog nooit had gehoord. Een gerecht kun je het eigenlijk niet noemen, want behalve rijst en vis of zeevruchten staat het elke thuiskok vrij erbij te serveren waar hij trek in heeft. Omdat je de ingrediënten niet mengt, zou je bij elke hap een andere wijn kunnen drinken. Laat ik mijn keuze voor vandaag allrounders noemen: tolerante wijnen uit de zonnige nieuwe wereld met een stevige zuurgraad. Die schrikken niet van scherpe radijs, intense sojasaus of pittige wasabi. Alleen de mango jaagt ze de gordijnen in. Het tomeloze zoet van rijp exotisch fruit, dat bovendien altijd stiekem een duchtig portie fruitzuur verbergt, kleedt de wijn als het ware uit. Ze verliezen elke aromatische nuance. Funest, maar bij de Poké Bowl gelukkig eenvoudig te vermijden: géén slok nemen als er een blokje mango op je lepel ligt. Was elk conflict maar zo simpel op te lossen.

St. John’s Road, Gee Whiz Tram Driver 2017 Gewürztraminer met riesling uit Australië. Zoet fruit, fijne bitters en mooie kruidige rieslingzuren (Lesgenereux.nl, € 13,60).

Douglas Green, Chenin Blanc 2016 Uit Zuid-Afrika. Overrijpe ananas, knapperige groene appel, pittig gekruid zuur, bitterzoete perzik en een snufje salmiak (Jumbo, € 5,49).

 

Delen