Culinair – Warm Italiaans

In deze nieuwe rubriek geven enkele collega’s die koken als passie hebben, bij toerbeurt een favoriet recept. Mathilde Levinga (51, voedingstherapeut/ orthomoleculair deskundige en eigenaar van B&B De Bonte Kamer) trapt af.

Tekst: Mathile Levinga

Mijn liefde voor puur eten zonder toeters en bellen is al vroeg met de paplepel ingegoten, dankzij een opa die biologische groenten kweekte én roots die in Italië liggen. Als kind stond ik daar al in de pannen te roeren onder toeziend oog van een echte Italiaanse mama.

011772-01In Italië heb ik voor het eerst kennis-gemaakt met gnocchi [‘njokki’], die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten kwamen en gemaakt werden van een mengsel van eieren en havermoutachtig meel. De gnocchi zoals wij die kennen, zijn veelal gnocchi di patate van aardappel, eieren en meel. In Italië worden ze meestal geserveerd als primi, dus als voorgerecht. Dit eenvoudige recept van gnocchi met gorgonzola is heerlijk op een koude avond. Serveer er voor een volledige maaltijd knapperig stokbrood, een salade van bijvoorbeeld spinazie en snijbiet en een cranberrycompote met granaatappel bij. Dat maakt het plaatje qua smaken rond.

Gnocchi gorgonzola picante

Voor 4 à 5 personen

  • 750 gram gnocchi di patate
  • 200 gram gorgonzola picante
  • half bekertje volle melk (± 150 ml)
  • scheutje witte Dragora wijn (of andere soepele droge witte wijn), ± 100 ml
  • drie à vier flinke handen geraspte Parmezaanse kaas
  • verse peper

Zet water op voor de gnocchi. Verwarm de melk en los hier al roerend steeds stukjes van de gorgonzola en de Parmezaanse kaas in op. Het mag niet koken. Doe er een scheutje wijn bij en roer tot een smeuïge, niet te dunne saus ontstaat. Laat de gnocchi voorzichtig in het kokende water glijden; ze zijn klaar zodra ze boven komen drijven. Bewaar wat kookvocht, giet de gnocchi af en doe ze meteen terug in de pan met het achtergehouden kookvocht. Giet de kaassaus erover, roer goed door, bestrooi met peper en dien direct op.

Voor de compote: laat 350-400 gram cranberries met een scheut ahornsiroop inkoken onder voortdurend roeren. Als de cranberries knappen, is het klaar. Doe de compote in een kom. Snijd een granaatappel doormidden, druk er sap uit en giet dit over de compote. Klop de pitjes eruit en strooi deze over de compote.

Salade: meng twee handen spinazie (gescheurd) met twee handjes snijbiet (gescheurd) en overgiet dit met olijfolie, aceto balsamico, peper en zout. Garneer met gedroogde cranberries.

Wijntip Han Sjakes

Kaas is baas. De meeste kaassoorten zijn dominant aan tafel en blauwschimmelkaas is de capo dei capi. Vanwege het hoge zoutgehalte en de scherpe smaak is zoete wijn de klassieke partner bij roquefort, gorgonzola, stilton, cabrales en andere blauwe familieleden. Mocht u nog een stukje kaas overhouden, dan is dat een mooie gelegenheid om de sauternes, (vintage) port of riesling (beeren)- auslese tevoorschijn te halen.

Verwerkt in een gerecht is de kaas minder overheersend en krijgt de wijn meer ruimte. Droge, witte wijn met voldoende inhoud kan hem dan best aan. Ook houtgerijpte rode wijn staat te boek als goed gezelschap voor pure gorgonzola. Beide wijnen toonden zich baas boven baas. Ze voegden een kwetsbare, maar aangename spanning toe aan het gnocchi-gerecht.

Laat de winter maar komen!

Viña Lorea Rioja Crianza 2013 Kwiek zoet fruit met milde houttoets, vanille en kaneel. Soepel en charmant. Prima rioja voor deze prijs (AH, € 6,99).

Johann Müllner, Grüner Veltliner, Spiegel 2015 Sappig wit fruit, rond, pittig en kruidig, met mooie zuren, goede balans en structuur (betere wijnwinkels, € 9,10).

 

Delen