De Kanter en Dekker: medische alliantie tegen tabaksindustrie

Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter –  deze week in het nieuws omdat de Alliantie Nederland Rookvrij de samenwerking met hen verbrak – hebben donderdag 28 maart tijdens een multidisciplinaire bijeenkomst over de effecten van tabaksrook opgeroepen tot het oprichten van een antirook-alliantie van medici.

Bij de bijeenkomst waren artsen uit 20 medische disciplines aanwezig. In korte presentaties brachten zij de effecten van roken op alle delen van het lichaam onder de aandacht van collega’s uit andere specialismen.

Onder het motto ‘Those who have the privilege to know, have the duty to act’ opende Dekker de bijeenkomst, daarmee al even een voorschotje nemend op de oproep (later op de avond) tot het vormen van een medische alliantie tegen de tabaksindustrie. Doel van de alliantie is om als gezamenlijke zorgprofessionals druk uit te oefenen op  de overheid om  maatregelen te nemen  die ervoor zorgen dat jongeren niet met roken kunnen beginnen.

Doel: ervoor zorgen dat jongeren niet met roken kunnen beginnen

“We weten dat drie maatregelen ervoor zorgen dat jonge mensen niet gaan roken”, stelde Wanda de Kanter tijdens de discussie, na afloop van de presentaties. “Een veel hogere prijs, een veel beperktere toegankelijkheid en heel goede preventiecampagnes. Die boodschap zouden wij als dokters met zijn allen naar Den Haag moeten brengen. ”

Overigens was ook de Alliantie Nederland Rookvrij vertegenwoordigd in de zaal. Kort reageerde de nieuwe directeur/coördinator Suzanne Katus nog op de commotie in de media van de afgelopen dagen rond het verbreken van de banden met Dekker en De Kanter. Zij stak nadrukkelijk de hand uit naar de longartsen en stelde dat de alliantie graag samen wil werken, omdat uiteraard hetzelfde doel wordt nagestreefd.

Delen