De wereld rond voor weinig

Droom je van een wereldreis na je studie? Dat lijkt een dure grap, maar als je het slim aanpakt, kan dat reuze meevallen. Sterker nog, het is vaak juist extra leuk om een beetje low budget te reizen. 

Tekst: Jurriaan Teulings

 

Als je graag wegzwijmelt bij droomreizen naar exotische locaties, moet je voor de grap eens googelen op ‘Four Seasons’ en ‘Private Jet’. Deze hotelketen vliegt twee keer per jaar een gezelschap van 80 gasten via een fabelachtige route per jet van Los Angeles naar Londen. De tussenstops zijn Hawaii, Frans Polynesië, Australië, Bali, Thailand, India en Turkije. Gasten slapen in fonkelende vijfsterrenhotels, eten in Michelinrestaurants en kunnen gebruikmaken van een meereizende conciërge. Kosten: 70.000 euro p.p. Prachtig natuurlijk, maar volstrekt buiten bereik. Bovendien zit je tussen de ouwe knarren.

Moet het dan bij een droom blijven? Geenszins. Het kan veel goedkoper. Een extreem voorbeeld: afgelopen maart slaagde de Britse reiziger Graham Hughes er als eerste in om álle 201 landen ter wereld te bezoeken zonder ooit voet te zetten in een vliegtuig, laat staan in een privéjet. Hij gaf daarbij gemiddeld 11 euro per dag uit. Probeer daar maar eens van rond te komen in Nederland. Goed, het is wat ambitieus. En toegegeven, misschien is de lekke boot waarmee hij de Kaapverdische Eilanden bereikte niet het meest wenselijke vervoermiddel. Maar het zet zaken wel in perspectief. Wie zegt geen geld te hebben om te reizen, komt in werkelijkheid geen centen, maar fantasie tekort.

Hughes’ reis naar alle landen ter wereld nam vier jaar in beslag. Dat is zelfs in de meest rabiate backpackkringen aan de lange kant. Een paar vliegtickets zijn geen schande, en er valt veel op te besparen. Liever voor vertrek een paar honderd euro van een vliegticket afpingelen, dan onderweg maandenlang elk kwartje moeten omkeren.

Lees verder (pdf).

s02-2013p030-032

 

Delen