Dialogen tussen Van Leeuwenhoek en Vermeer

lezen / ontmoeting tussen kunst en wetenschap

’t Had gekund biedt een weergave in woord en beeld van tien ontmoetingen op bepalende momenten in het leven van Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer. De makers zijn Dirk van Delft, ook auteur van de biografie van Van Leeuwenhoek, en kunstenares Elisa Pesapane.

Van Leeuwenhoek ontdekte microleven, Vermeer speelde met licht, kleur en transparantie en schilderde De astronoom met Van Leeuwenhoek als model. De wetenschapper en schilder werden beiden in oktober 1632 in Delft geboren. Ze lieten hun verbeelding de vrije loop, waagden zich buiten de gebaande paden en bleken zeer precieze waarnemers.

In ’t Had gekund gaan ze op verrassende locaties met elkaar in gesprek over zaken die hen op dat moment beroeren. Kunst en wetenschap gaan daarbij hand in hand: de natuuronderzoeker bedient zich van fantasie en de kunstenaar laat zich voeden door de wetenschap.

Wat moest Antoni van Leeuwenhoek bij het sterfbed van Johannes Vermeer? Hoe leidde hun uitje op het ijs tot het Gezicht op Delft?

Dirk van Delft en Elisa Pesapane houden bij dit werk vast aan de historische feiten én aan de aanname dat Van Leeuwenhoek en Vermeer van jongs af aan goede vrienden waren en elkaar regelmatig tegen het lijf liepen in Delft en Amsterdam.

Over de makers

Auteur Dirk van Delft schreef ook Onzichtbaar leven, een biografie over Van Leeuwenhoek. Het werk van beeldend kunstenares Elisa Pesapane, ook literair tekenaar en portrettist, wordt omschreven als ‘tragikomedieën geschreven met beelden in plaats van woorden’. De vormgeving van ’t Had gekund is in handen van Yolanda Huntelaar.

Dit jaar, voorafgaand aan het Vermeer-jaar 2025, reizen Van Delft en Pesapane met hun ’t Had gekund-lezing door het land. Vanaf maart 2025 wijdt de Oude Kerk in Delft, laatste rustplaats van Van Leeuwenhoek en Vermeer, een tentoonstelling aan het project.

’t Had gekund, € 39,95 bij uitgeverij Zoetzuur

Delen