Dieren in de hoofdrol

Voormalig Artis-directeur en dierenarts Maarten Frankenhuis (70) verzamelde ruim twintig jaar informatie over het wel en wee van dierentuinen in de Tweede Wereldoorlog. Onlangs verscheen zijn boek daarover. “Ik vroeg mij af hoe je in zo’n tijd in godsnaam een dierentuin draaiende houdt.” 

Tekst: Wout de Bruijne

Er vallen te veel vijfenzestigers met een zware baan dood neer na het schudden van de laatste hand op hun afscheidsreceptie. Gechargeerd natuurlijk en je moet ook maar eerder kúnnen stoppen, maar ik wilde op mijn eenenzestigste afzwaaien als directeur van Artis. Ik had m’n tijd nodig voor mijn boek over de oorlogsjaren van Artis, dat ik al zo lang had voorbereid.

Zoals in al mijn andere boeken en publicaties spelen dieren ook hierin weer een hoofdrol. Dat spelen ze in mijn leven ook. Op mijn vijfde wist ik al dat ik met dieren wilde gaan werken. Ik was dierenarts/onderzoeker in Diergaarde Blijdorp, hoogleraar Bedrijfspluimveegeneeskunde en uiteindelijk directeur van Artis, de mooiste dierentuin van Nederland. Ik kom er nog steeds graag, zo eens in de vier weken. Wat mij in Artis bovenal aantrekt, is het cultuurhistorische element. Op elke plek waar ik neerstrijk of werk, wil ik daarvan de geschiedenis in kaart brengen, van het gebouw, van de bedrijfstak, van de omgeving. Wat dat betreft is Artis natuurlijk een feest, sommige gebouwen dateren al van vóór de oprichting in 1838.

Lees verder (pdf).

Delen