Doorgroeien in de VS

Hij wilde anesthesioloog worden, maar met zijn platform voor medische dataverzameling kan Derk Arts naar eigen zeggen meer impact hebben. Volgend jaar vertrekt de CEO naar New Jersey om zijn bedrijf Castor verder te laten groeien in de States. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Marco Okhuizen

Op de middelbare school bouwt Derk Arts (34) al websites en repareert hij computers, maar een opleiding informatica overweegt hij nooit. “Ik had niet het idee dat dat mijn wereld was”, vertelt Arts. “Ik heb een brede interesse en kom uit een medisch nest. Mijn vader is neuroloog, mijn moeder was verpleegkundige en mijn opa professor gynaecologie.”

Geneeskunde wordt het dus, maar in de collegezalen is Arts zelden te vinden. Hij is vooral druk met het ICT-bedrijfje dat hij opzet. Ten tijde van zijn coschappen komen zorg en ICT voor het eerst samen. Gedurende het coschap psychiatrie maakt hij een platform voor screening op bijwerkingen van psychofarmaca. Maar het platform waarmee hij nu de wereld verovert, vindt zijn oorsprong op de ic. “Tijdens mijn oudste coschap, anesthesiologie, moest ik onderzoek doen. Ik vroeg een arts-assistent om bepaalde data en hij kwam met allemaal losse Excel-sheets aan. Dat kon toch niet waar zijn?”

Met de ervaring die hij dan al heeft, begint Arts een platform voor medische dataverzameling. Tijdens zijn PhD ontwikkelt hij dat verder. De eenmanszaak wordt een bv. Krijgt een nieuwe naam: Castor. En waar Arts in het begin met zijn Daihatsu Nederland en België doorkruist om zijn platform te promoten bij onderzoekers, sluit hij mettertijd steeds meer contracten met grote partijen. Het plan om anesthesioloog te worden, zet hij in de ijskast. “Wie weet komt dat over een aantal jaren nog, maar op dit moment kan ik met Castor meer impact hebben. De meeste umc’s in Nederland, maar ook farmaceuten en ziekenhuizen in het buitenland hebben inmiddels een licentie bij ons voor al hun onderzoekers. Door te verdienen aan commerciële studies hoop ik uiteindelijk wetenschappers zonder funding gratis te kunnen ondersteunen.”

Die ondersteuning bestaat uit de mogelijkheid om binnen het platform van Castor zelf een database te maken, waarbij de onderzoeker handmatig data kan invoeren, maar bijvoorbeeld ook uit andere studies kan putten, patiënten kan werven en koppelingen kan maken met EPD’s.

‘85 procent van alle medische onderzoeken wordt niet eens gelezen’

Het platform bevat momenteel ruim vierduizend actieve onderzoeken en meer dan twee miljoen ingeschreven patiënten in negentig landen. “Ik zie het als een missie om te voorkomen dat medische data worden verspild; 85 procent van alle medische onderzoeken wordt niet eens gelezen. Alle ruwe data verdwijnt. Doodzonde, want die data kan voor een andere studie heel waardevol zijn.” Bijvoorbeeld bij de COVID-19-studies die via Castor lopen en waarvoor hij de technologie gratis beschikbaar stelt. “Deze data hebben we zo gedefinieerd dat het voor elke onderzoeker bruikbaar is. Er lopen meer dan tweehonderd COVID-studies, waaronder een vaccin-trial van de WHO: zij gaan de verschillende COVID-vaccins van over de hele wereld met elkaar vergelijken.”

Waar veel bedrijven worden geraakt door de pandemie, lijkt de klap voor Castor mee te vallen. Sterker nog: twee Amerikaanse investeerders staken deze zomer twaalf miljoen dollar in het bedrijf, om verder te kunnen groeien in de VS. “Dat betekent dat ik volgend jaar met mijn gezin verhuis naar New Jersey, waar we al, net als in Amsterdam, een kantoor hebben. We hebben nu zeventig mensen in dienst; ik verwacht dat we op korte termijn richting de honderd gaan, maar de drijfveer blijft hetzelfde: het proces van medisch onderzoek versnellen en versimpelen met behulp van technologie.”  

Delen