‘Mijn ambivalentie rond euthanasie’
Toen Ignace Schretlen nog huisarts was, stond het verlenen van euthanasie haaks op zijn principes over de invulling die hij aan zijn beroep wilde geven. Toen hij zelf patiënt werd, veranderde zijn perspectief
Toen Ignace Schretlen nog huisarts was, stond het verlenen van euthanasie haaks op zijn principes over de invulling die hij aan zijn beroep wilde geven. Toen hij zelf patiënt werd, veranderde zijn perspectief
Aan de hype rond het fenomeen ‘leiderschap’ kleeft een naar luchtje: wil de dokter weer de baas gaan spelen?
Classicus Anton van Hooff leert ons in zijn vorig jaar verschenen boek Sterven in stijl dat in de klassieke oudheid iedereen het recht had het leven in eigen hand te nemen. Medische hulp was bij ‘vrijwillige dood’ – in het Grieks ‘hekousios thanatos’ en in het Latijn ‘mors voluntaria’ –…
Met enige regelmaat worden zorgverleners geconfronteerd met discrepanties tussen wat de patiënt aan zorg verwacht en wat er reëel mogelijk is. Hoe ga je hier als medisch professional mee om? Rond dit thema organiseert het St.Antonius Ziekenhuis op woensdag 27 januari het symposium ‘Vindt u de behandeling (niet) zinvol? Dilemma’s…
Ziekenhuizen zijn vrij om hun dienstverlening rond euthanasiebeleid vorm te geven. Dit antwoordt minister Schippers van VWS op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Khadija Arib naar de structurele dienstverlening van ziekenhuizen ten aanzien van euthanasie. In 2013 werden in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz), voor het…
Achmea organiseert dit jaar in twee en volgend jaar in tien ziekenhuizen pilots om te controleren of ziekenhuispersoneel naar behoren functioneert. Dat zegt Ben Crul, senior medisch adviseur bij Achmea Zorg & Gezondheid bij Zorgvisie. Crul deed zijn uitspraak tijdens het congres van het Dutch Institute for Clinical Auditing…
De Levenseindekliniek heeft het zo druk dat het aantal ambulante teams in de loop van vorige maand is verdubbeld van 16 naar 31, meldt Medisch Contact. De Levenseindekliniek is geen gebouw, maar een verzameling ambulante teams, elk bestaande uit een arts en een verpleegkundige. In de eerste…
Neurochirurg Kees Tulleken hoort dinsdag het oordeel van het Tuchtcollege in Amsterdam over of hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden, zo bericht de Volkskrant. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande de zaak tegen Tulleken aan, omdat hij na het skiongeluk van prins Friso in 2012 uit de school zou hebben…
Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS over zorgfraude. Tijdens dat debat komt ook een conceptrapport uit 2012 van het PInCeT aan de orde, dat RTL Nieuws in handen kreeg, maar Kamerleden pas een dag na de tv-uitzending ontvingen, bericht de…