‘Ziekenhuis vrij in euthanasiebeleid’

Ziekenhuizen zijn vrij om hun dienstverlening rond euthanasiebeleid vorm te geven. Dit antwoordt minister Schippers van VWS op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Khadija Arib naar de structurele dienstverlening van ziekenhuizen ten aanzien van euthanasie.

In 2013 werden in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz), voor het eerst meer dan 100 euthanasieaanvragen (namelijk 109) gedaan. Volgens Schippers heeft het ASz al geruime tijd zeer goede ervaringen met een euthanasieconsulent die het ziekenhuis heeft aangesteld. “Ik zie hierin absoluut meerwaarde”, aldus Schippers. Maar volgens de minister hoeft een specifieke functionaris niet de enige mogelijkheid te zijn om het euthanasiebeleid te verbeteren en structureel te borgen.

“Zo kan er geïnvesteerd worden in kennis van artsen over euthanasie en kunnen er samenwerkingsafspraken met de eerste lijn gemaakt worden. Uiteraard is het van belang dat er in elke zorginstelling ruimte is om te spreken over het levenseinde en dat verzoeken om euthanasie of hulp bij zelfdoding worden gesignaleerd en in behandeling worden genomen”, meent Schippers.

Schippers is van mening dat hulpvragen van patiënten altijd dienen te worden geëxploreerd, ook omdat het bespreken van de mogelijkheden de patiënt rust en vertrouwen kan geven. “Zorginstellingen dragen zelf de verantwoordelijkheid om deze zorg in te bedden in hun organisatie”, aldus de minister.

Delen