Duurzame hospice in Zambia

Stichting Chipata stimuleert onderwijs en gezondheidszorg in het Zambiaanse Chipata. De stichting heeft plannen om een duurzame hospice te bouwen. Het basisconcept bestaat uit een centrale unit met daaromheen twaalf kamers, die uitgebreid kunnen worden met nog eens twaalf kamers.

 

Per kamer is er ruimte voor twee bedden, een toilet en een stoeldouche. In de centrale unit bevinden zich alle instrumenten en medicamenten. Op ooghoogte is er een volledige doorkijk mogelijk, zodat de verpleegkundige de patiënten in alle kamers goed in de gaten kan houden. Door de korte afstanden kan de verpleegkundige snel reageren en liggen de materialen in de buurt van de patiënten. Hierdoor is er minder verzorgend personeel nodig.

Voorwaarde voor de bouw, het onderhoud en de exploitatie, is dat het door lokale mensen wordt uitgevoerd met materialen uit de omgeving. Dit zorgt voor inbedding in de gemeenschap. De mensen die zelf aan de bouw hebben meegewerkt, kunnen er later voor zorg terecht. Het verblijfhuis wordt (energetisch en qua water) zelfvoorzienend. Op chipata.nl vindt u onder Hospice een filmpje waarin het zorgidee wordt uitgelegd.

Delen