DVD – Sami Blood

Voordat u deze mooie film gaat zien, doe eerst een kwartiertje Wikipedia onder het hoofdstuk Sami. Dan weet u iets van de context en begrijpt u het dilemma van het hoofdkarakter.

Het is eind jaren dertig van de vorige eeuw, en Elle-Marja is veertien. Als Sami-meisje in Zweeds Lapland had je toen te maken met van rassentheorie doortrokken discriminatie, inclusief praktijken zoals gedwongen schedelmeting. Voor iets anders dan hun traditionele, semi-nomadische bestaan als rendierherders golden Sami als niet-geschikt, vanwege ‘te kleine hersens’.

Als enige in haar eigen gemeenschap en gezin, neemt Elle-Marja hiermee geen genoegen. Studeren wil ze, in Uppsala. De eigenzinnigheid en doortastendheid waarmee ze dit moeilijke pad inslaat, door iedereen van alle kanten ontmoedigd, zorgen ervoor dat deze film naar het eind toe steeds méér gaat boeien. Dat de afloop driekwart eeuw later (dus anno nu) al meteen aan het begin is verklapt, doet aan de kracht van dit verhaal niets af.

Sami Blood Zweden, 2016, regie: Amanda Kernell, hoofdrollen: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Julius Fleischanderl

 

Delen