Expo – De vrienden van Quentin Blake

Matilde zoals illustrator Quentin Blake (1932) haar tekende voor de omslag van het gelijknamige boek van Roald Dahl, is voor velen dé Matilde geworden. “Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht”, zei Roald Dahl eens.

De tekenaar werkte ook met tal van andere auteurs en hij illustreerde klassiekers van Charles Dickens, Beatrix Potter en La Fontaine. Blake schreef zelf ook enkele boeken.

Met de expositie De vrienden van Quentin Blake: Matilde, Mr Stink en de Minpins gunt museum Meermanno in Den Haag zijn bezoekers een ‘kijkje in het hoofd van de kunstenaar’. Blake toont aan de hand van ruim 150 originele tekeningen, foto’s, illustraties, miniaturen en zetwerk, hoe hij, stap voor stap op basis van een tekst, zijn illustraties maakt. Op verschillende plekken in het museum kunnen de bezoekers, jong en oud, zelf aan de slag om een illustratie of een boekomslag te ontwerpen.

 

De vrienden van Quentin Blake: Matilde, Mr Stink en de Minpins – Museum Meermanno, Den Haag, van 6 oktober t/m 3 maart 2019. meermanno.nl

 

 

Delen