Favoriete Pil – Grand Hotel Europa

Jan Willem van den Berg (Den Helder, 1964) is long­arts in de Isala klinieken in Zwolle. Zijn favoriete pil: de roman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldredaktie/Marijn Fidder

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer is een heel mooi geschreven boek”, zegt longarts Jan Willem van den Berg uit Zwolle. “Je kunt aan de cadans van zijn zinnen aflezen dat hij classicus is en veel taalgevoel heeft. Ook door de rijke thematiek en verhaallijnen is het een meeslepend boek waarin je kunt blijven lezen.”

De roman speelt zich voor een belangrijk deel af in Genua, Venetië en het gelijknamige hotel, waarin hoofdpersoon Ilja zijn intrek neemt om zijn verdriet over een verbroken relatie te verwerken. Terugblikkend neemt hij de lezer mee naar allerlei locaties waar hij met zijn vriendinClio op zoek is geweest naar een verloren gewaand schilderij van Caravaggio.

“Een van de thema’s is het massatoerisme dat de Europese steden in Ilja’s ogen kapot heeft gemaakt”, vertelt Van den Berg. “Hij ergert zich er bijvoorbeeld aan dat de lokale bewoners Venetië hebben moeten ontvluchten om te ontkomen aan de horden Chinezen en Amerikanen op cruiseschepen.”

‘Door de rijke thematiek en verhaallijnen is het een meeslepend boek’

Het in de bossen verstopte Grand Hotel Europa lijkt zich te hebben onttrokken aan de verwoestende effecten van het massatoerisme. Het wordt bevolkt door allerlei eigenaardige figuren die er vaak al jaren wonen en zijn geboren in het tijdperk van het oude, nog niet door toeristen overspoelde Europa. “Maar hun leven wordt op z’n kop gezet als een Chinese ondernemer het hotel koopt en het gaat moderniseren. Dat leidt tot bizarre gebeurtenissen, afgewisseld met interessante bespiegelingen over de vermeende ondergang van Europa.” 

Grand Hotel Europa was het laatste boek dat Van den Berg las voor het uitbreken van de coronacrisis. “Daarna raakte ons ziekenhuis snel vol met patiënten en had ik geen puf meer om boeken te lezen. Het was gezien de thematiek van dit boek ironisch dat de corona-epidemie in Nederland begon met reizigers die in het Italiaanse Lombardije besmet waren geraakt. Maar anders had het virus ons land wel langs een andere weg bereikt.”

Op reis gaan voor een medisch congres was er de afgelopen anderhalf jaar niet bij voor Van den Berg. “Ik heb diverse webinars gedaan maar dat kan inhoudelijk ook prima online, al is het voor de sociale contacten wel goed om met diverse collega’s een afzakkertje te nemen. Naar congressen gaan met het vliegtuig zal ook nooit meer zo massaal gaan plaatsvinden als in het verleden, verwacht ik.”

Delen