Favoriete Pil – The Grass Arena

Jeroen Timmerman (Sorong, Nederlands Nieuw-Guinea, 1959) is forensisch arts bij de GGD Amsterdam. Zijn favoriete pil: de autobiografie The Grass Arena (vertaald als Losgeslagen) van de Engelse schrijver John Healy.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldredaktie/Marco Okhuizen

The Grass Arena maakte diepe indruk op me toen ik het bijna dertig jaar geleden las”, zegt forensisch arts Jeroen Timmerman uit Amsterdam. “Het is de autobiografie van John Healy die opgroeide in een gewelddadig gezin. Hij raakte al op jonge leeftijd aan de drank en werd na zijn diensttijd dakloos. Hij beschrijft in zeer directe stijl zijn leven tussen andere daklozen – mensen waar brave burgers ook toen al met een grote boog omheen liepen – in Londense parken in de jaren zestig.”

In The Grass Arena vertelt Healy als een soort verslaggever heel feitelijk over zijn belevenissen in de rauwe wereld van daklozen. “Je moest heel alert en opmerkzaam zijn om daarin te kunnen overleven”, zegt Timmerman. “Healy’s belangrijkste leefregel was: niet kwetsbaar overkomen want dan word je beroofd of in elkaar geslagen voor een paar centen of een fles wijn.” 

‘Een verpletterend boek met mooie karakterbeschrijvingen’

Healy’s redding is dat hij tijdens het uitzitten van een gevangenisstraf leert schaken. Daarin blijkt hij zo goed dat hij er een nieuwe roeping in vindt en zich na vijftien jaar weet te ontworstelen aan het daklozenbestaan. “Het is een verpletterend boek, maar sommige scènes zijn ook heel grappig en hij geeft mooie beschrijvingen van de karakters van andere zwervers”, zegt Timmerman.

Inmiddels werkt Timmerman al 23 jaar als forensisch arts, grotendeels bij de Amsterdamse GGD waar hij veel te maken heeft met daklozen. “Het gaat er minder hard aan toe dan in het Londen van Healy, omdat er nu veel meer aandacht is voor de zorg voor kwetsbare groepen en gezinnen”, zegt Timmerman. “Dat neemt niet weg dat daklozen veel gezondheidsproblemen hebben door verslavingen of psychische problematiek.”

Als forensisch arts wordt Timmerman dagelijks te hulp geroepen bij medische klachten. De ene keer door de politie, voor daklozen die in de cel belanden vanwege bijvoorbeeld winkeldiefstal of overlast. De andere keer door het Leger des Heils, voor wie de GGD Amsterdam ’s avonds, ’s nachts of in het weekend de acute zorg waarneemt voor hun vaste arts. 

“Ik kom van alles tegen”, zegt Timmerman. “Infecties, ontregelde suikerziekte, botbreuken na een valpartij. Veel problemen verergeren door intoxicaties en het onregelmatig gebruik van medicijnen dat daarbij vaak voorkomt. Als het te complex is, zoals bij acute cardiologische problemen, verwijzen we naar het ziekenhuis. Sommige daklozen kom ik geregeld tegen en die groeten me dan heel joviaal.” 

Delen