Film – Bad Education

Waar veel overheidsgeld wordt besteed, is er altijd risico op fraude – ook door hoogopgeleide professionals.

Drie dingen maken deze speelfilm bijzonder. Dat het om een waargebeurde geschiedenis gaat. Dat het een spannend verhaal is dat nooit verveelt. En dat inzichtelijk wordt gemaakt hoe zoiets in zijn werk kan gaan: een miljoenenroof zonder dat iemand ingrijpt.

Dr. Frank Tassone, van oorsprong leraar Engels, was twintig jaar geleden hoofd van een grote middelbare school in een rijkeluisbuurt op Long Island bij New York. Jarenlang gebruikten hij en zijn onderdirecteur een deel van het onderwijsbudget voor privé-uitgaven. Ook toen een deel ervan werd ontdekt, kwamen zij hier nog gewoon mee weg. Het bestuur vreesde reputatieschade voor de school en waardedaling van de huizen in de omgeving en koos daarom voor de doofpot. Hiermee was dit verhaal nog niet ten einde – tot aan de ontknoping blijft Bad Education boeien.

Bad Education – VS, 2019, sinds 7 oktober op dvd, ook te zien bij Ziggo Movies & Series en bij Pathé Thuis, regie: Corey Finley, hoofdrollen: Hugh Jackman, Allison Janney, Alex Wolff, Geraldine Vishnawatan, Ray Romano.

Delen