Film – BlacKkKlansman

Eind jaren zeventig is Ron Stallworth de eerste Afro-Amerikaanse rechercheur bij de politie van Colorado Springs. Hij is jong, ambitieus en gedreven, bedenkt  het plan om undercover de Ku Klux Klan te infiltreren, en weet hiervoor nog de steun los te praten van zijn superieuren ook.

Vanzelfsprekend kan Ron zelf dit alleen via de telefoon doen, maar zijn blanke collega Flip Zimmerman, gespeeld door Adam Driver, neemt met Rons identiteit het echte ‘veldwerk’ voor zijn rekening.

In hoofdlijnen waargebeurd, is BlacKkKlansman een onderhoudende en spannende film, waarin ook humor niet ontbreekt. Maar met tegelijk een ondergrond van harde ernst, want hét eigenlijke onderwerp van deze film is de grenzeloze kwaadaardigheid van blank racisme in de VS. De manier waarop regisseur Spike Lee dit neerzet, is soms ongekend indrukwekkend, confronterend en aangrijpend. In een film waarvan u na afloop nog een tijdlang stil zult blijven – maar die hoe dan ook gezien moet worden.

BlacKkKlansman – Verenigde Staten 2018, regie: Spike Lee, hoofdrollen: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Robert John Burke, Harry Belafonte

 

Delen