Film – Illusions Perdues

Verfilming van het literaire oeuvre van Honoré de Balzac blijft een dankbaar project. Zijn portrettering van het Frankrijk van de eerste helft negentiende eeuw boeit nog steeds.

Door zijn levensechte verhalen vol sappige human interest, uit de wereld van de betere kringen én zij die daar graag bij wilden horen. En door soms verrassend scherpe paralellen met de tijd van nu.

Dat laatste geldt ontegenzeglijk voor Illusions Perdues. Centraal staan de turbulente belevenissen van de jonge aspirant-dichter Lucien, van provinciale komaf maar vastbesloten op zoek naar artistiek en financieel succes in de grote stad. Minstens zo meeslepend is de schets van het professionele milieu waarin dit alles zich afspeelt: dat van de zelfkant van de journalistiek van toen – een regelrecht broeinest van fake news, cynisme en corruptie. Prachtig aan elkaar geregen tot een pakkend kostuumdrama, en tot de slotseconde spannend.

Illusions Perdues – Frankrijk/België, 2021, Pathé Thuis, regie: Xavier Giannoli. Met o.a. Benjamin Voisin, Vincent Lacoste en Cécile de France (plus mooie bijrol voor Gérard Depardieu).

Delen