Film – Shoplifters

In 2013 verraste de Japanse regisseur Hirokazu Koreeda met Like Father, Like Son, een speelfilm over de gevolgen zes jaar na dato van het verwisselen van twee pasgeboren jongens.

Als eenmaal die waarheid boven tafel komt, volgt een emotionele confrontatie tussen twee gezinnen: één ‘bourgeois’ en welgesteld, het andere juist niet. Twee jaar later volgde Koreeda’s indrukwekkende Our Little Sister, over drie zusters die door hun ouders in de steek zijn gelaten en plotseling ontdekken dat er nog een vierde (half)zusje is.

Shoplifters zet deze lijn nog weer verder voort. Centraal staat opnieuw een gezin waarvan de samenstelling niet vanzelfsprekend is, vooral (maar niet alleen) door de half-illegale adoptie van een vijfjarig meisje dat door haar eigen ouders wordt mishandeld. En net als Koreeda’s eerdere films focust ook Shoplifters vóór alles op die universele menselijke neiging om van het leven het beste te maken, ook als omstandigheden niet gewoon zijn.

Shoplifters – Japan, 2018, regie: Hirokazu Koreeda, hoofdrollen: Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki

Delen