-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Dienie Koolen-Goossens: Wisselende contacten
- Frank van Wijck: Capaciteitsdiscussie
- Ignace Schretlen: Droomgedicht
- Frank van Wijck: Samen
- VvAA: IZA; inzicht, begrip en input vanuit veld nodig
- Frank van Wijck: Keuze
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Geen tijd om bang te zijn
Oud-anesthesioloog Jan Beiboer (1928) voer als scheepsarts op de walvisvaarder Willem Barendsz. Hij werkte onder meer op Nieuw-Guinea en deed na twintig jaar AMC dertien missies voor het Internationale Rode Kruis. Het verhaal van een jongen uit Staphorst die de wereld introk.
Tekst: Martijn Reinink |Beeld: Peter Strelitski/DB
Ik beloofde mijn vrouw Pauline altijd: ik kom heelhuids terug. Maar in 1992 ging het in Somalië bijna mis. Er woedde een burgeroorlog. In de hoofdstad Mogadishu hadden we voor de vele gewonden een gevangenis ingericht als ziekenhuis. Wij behandelden tegenstanders van warlord generaal Mohammed Farrah Aidid. Dat wekte zijn woede. Op een dag vielen zijn mannen het ziekenhuis binnen. Door qat opgewonden kerels zwaaiden met hun kalasjnikovs en dwongen ons op hun terreinwagens. We reden door de woestijn. Er werd geschoten. Als teken van onze neutraliteit hield ik een Rode Kruis-vlag omhoog. We overleefden het lugubere avontuur, na een dag gijzeling liet Aidid ons gaan.
Lees verder (pdf).
Delen:
Gerelateerde artikelen: